A járványhelyzetben is fontos a segítség

A múlt év tavaszán egyik pillanatról a másikra kellett átállniuk az iskoláknak az online oktatásra. Komoly problémát jelentett, hogy digitális eszközök híján miként csatlakoznak a tanításhoz a hátrányos helyzetű gyerekek. Az Ökumenikus Segélyszervezet és az E.ON Hungária Csoport Kapaszkodó programjában több mint 300 érintett iskolásnak segítettek, hogy ne maradjanak le a tanulásban.

LakóhelyemBiczó Henriett2021. 02. 24. szerda2021. 02. 24.
A járványhelyzetben is fontos a segítség

„A túlnyomórészt hátrányos helyzetű gyerekeket tanító pedagógusok szerint diákjaik harmada nem tudott bekapcsolódni a digitális oktatásba” – tavaly tavasszal ilyen hírekkel volt tele a hazai sajtó. Azt mindenki tudta, hogy nem várható megoldás azoktól a szülőktől, akiknek a napi betevő előteremtése is gondot jelent.

– Hirtelen nem tudtuk, hogyan lépünk kapcsolatba azokkal a gyerekekkel, akik kéthetente élelmiszer-, havonta pedig higiénés csomagokat kapnak.

Életükben az iskola jelentette az állandóságot, a kiszámíthatóságot, s ez pillanatok alatt megszűnt. Először fénymásolni kezdtük az iskolai feladatokat, amit papíron juttattunk el hozzájuk, de tudtuk, hogy ez hosszú távon nem megoldás. Az Ökumenikus Segélyszervezet Tanodájának vezetősége felajánlotta az olaszliszkai általános iskolának, hogy amiben tud, szívesen segít.

Hamar kidolgoztuk a működőképes rendszert – emlékezett vissza az egy évvel ezelőtti időszakra Szalánczi Lászlóné, Enikő, a Tanoda vezetője.

Olaszliszkán a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet támogatásával 2006 óta működik a Tanoda program a helyi Fejlesztőházban. Célja, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózhassanak, kevesebben morzsolódjanak le, több esélyük legyen a továbbtanulásra. Két település iskolájából, Olaszliszkáról és Vámosújfaluról járnak ide, összesen hatvanan.

A gyerekek kis létszámú csoportokban dolgoznak, hogy mindenki kellő figyelmet kapjon. Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

– A Segélyszervezet a járványhelyzetben sem engedheti el a vele évek óta együttműködők kezét. Azoknak a gyerekeknek kellett új oktatási módszertant kidolgozni, akiknek sokszor még az értő olvasás is nehézséget jelent – mondta Rácsok Balázs, a segélyszervezet szociális igazgatója.

– Az E.ON Hungária Csoport 50 millió forinttal támogatta a Kapaszkodó 2.0 programot, amiben nemcsak digitális eszközöket adtunk – 50-60 laptopot és több száz tabletet szereztünk be –, hanem külön erre a feladatra kiképeztünk tizenkét pedagógust is.

A nyáron hat egyhetes táborban kezdődött a gyerekek fejlesztése, felzárkóztatása, amit ősszel a tanulóműhelyekben folytattak a Somogy megyei Kastélyosdombón és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán, Boldogkőújfaluban és Vizsolyon. Ezek a gyerekek úgy nőnek fel, hogy azt látják, a szüleik egyik napról a másikra élnek. Sokszor még ivóvíz és áram sincs ­otthon, így számukra hatalmas segítség az internetelérés, a digitális eszközökhöz hoz­záférés.

– Ha tíz gyerekből egy leérettségizik, akkor már elégedettek vagyunk. Elképzelhető, hogy e szám a jövőben változik, mert a digitális oktatás nagyobb motivációt ad a gyerekeinknek. Egyre többen fogalmazzák meg, hogy jobban szeretnének élni, mint a szüleik. Sok szülő aluliskolázott, munkanélküliként tengődik, s aki dolgozik, leginkább idény- vagy közmunkás. Nekik is kell a megerősítés, hogy nincsenek magukra hagyva, a gyerekeik sikerei rájuk is hatással vannak – elemez Szaláncziné Enikő.

A Tanoda nemcsak felzárkóztatással, ha­nem tehetséggondozással is foglalkozik. Zsolt tavaly fejezte be a 8. osztályt jó eredménnyel, jelenleg a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában tanul. Még mindig visszajár a Tanodába, most is megkap minden segítséget a tanuláshoz:

– Édesanyám bolti eladó, édesapám betongyárban dolgozik, és amióta jobban keres, tudtak venni otthonra számítógépet. Nyaralni nem igazán járunk, én például az Ökumenikus Segélyszervezet Kapaszkodó programja révén jutottam el Debrecenbe és Kastélyosdombóra, ahol egy hetet töltöttem a nyári táborban. Fantasztikus élmény volt!

Az E.ON Hungária Csoport több mint tíz éve működik együtt az Ökumenikus Segélyszervezettel.

A Tanoda nemcsak felzárkóztatással, ha­nem tehetséggondozással is foglalkozik. Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

– Fontos számunkra, hogy érdemi támogatást, olyan kapaszkodót adjunk a gyerekeknek, amiből akár egész életükben építkezhetnek, jövőképet, esélyt kaphatnak. Ezért nemcsak pénzbeli támogatást adtunk, hanem a táborokban az önkéntes munkatársaink az energetika izgalmas világát is bemutatták a gyerekeknek. Például félbevágott elektromos autóval és emelőkosaras járművekkel ismerkedhettek meg, interaktív előadásokon vehettek részt – számol be a munkáról Losonczi Gergely, a vállalat szóvivője.

A legnagyobb sikernek azt tartja, hogy a résztvevő gyerekeknek sikerült ledolgozni a digitális oktatás bevezetése miatti hátrányt, felkészülten ülhettek vissza az iskolapadba. A környező települések több iskolájából is megkeresték a segélyszervezetet, hogy szívesen csatlakoznának a Kapaszkodó fejlesztő- és élményt adó programjához.