Betlehemi jelenetek

A hangulatos kis ünnepi kiállítás január 7-ig látogatható délelőtt 10 és délután fél 5 között.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2021. 12. 23. csütörtök2021. 12. 23.

Kép: Kiss István fafaragó Eger Jászol betlehem kiállítás kézműves alkotás Bazilika ünnep karácsony Jézus születés 2021 11 11 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Betlehemi jelenetek
Kiss István fafaragó Eger Jászol betlehem kiállítás kézműves alkotás Bazilika ünnep karácsony Jézus születés 2021 11 11 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Csillagfényes csendes éj textilképként és -szoborként, a kis Jézus születése az ikonfestő és a gobelinkészítő szemével, a pásztorok látogatása fából kifaragva és agyagból formázva, a Szent Család tűnemezelt figurákból és mézeskalácsból, betlehemek csuhéból, gyékényből, szalmából és leheletfinom csipkéből, szárnyas oltárként és patinás régi bőröndbe rejtve.

A csa­­lád melege, ahogyan a kovács népi iparművész, a díszüvegező, a népijáték- és a viseletkészítő érzi és a mesterségét felsőfokon érti. Mindezek a kézműves csodák láthatók a budapesti Szent István-ba­zi­lika lovagtermében minap megnyílt Betlehemi jászol című kiállításon.

M. Sarlós Erzsébet alkotása. Fotó: Kállai Márton

A Magyar Kézművességért Alapítvány 28. alkalommal megrendezett tárlatán hivatásos és amatőr művészek, gyerekcsoportok adventi ünnepkörhöz kapcsolódó nép-, képző- és iparművészeti alkotásait tették közszemlére. A pályamunkákat népi iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint az esztergomi Keresztény Múzeum és a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el (a díjazottak névsorát lapzártánk után hozzák nyilvánosságra).

A rendezvénysorozatot még 1994-ben a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára indították el, amelyre már hazánk is meghívást kapott. Az évente megrendezett kiállítás célja, hogy a ciszterciek által az 1940-es években kezdeményezett betlehemkészítő mozgalom hagyományait ápolják.

Kenyérből készített Betlehem, iskolás alkotás. Fotó: Kállai Márton

Az elmúlt években a betlehemi jelenetet vagy a szereplőit ábrázoló művek mellett már olyan alkotásokkal is lehetett pályázni a rendezvényre, amelyek a betlehem mai üzenetét fogalmazzák meg, illetve amelyek meghittebbé, ünnepibbé és egyedivé tehetik otthonunkat, asztalunkat, karácsonyfánkat vagy az öltözékünket.

Ezek is érdekelhetnek