Foglaló nyújtása ingatlan vásárlása esetén

Gyakorló ügyvédek számára jól ismert helyzet, amikor az ügyfél betoppan az irodába és közli, hogy talált egy lakóingatlant, megállapodott az eladóval és foglalót is fizetett, majd elővesz egy kockás papírra írt átvételi elismervényt, melyen szerepel a foglaló összege valamint jó esetben a vételár… és ennyi.

LakóhelyemPR cikk2022. 01. 07. péntek2022. 01. 07.

Kép: Ingatlanadó eladó házak lakások fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Foglaló nyújtása ingatlan vásárlása esetén
Ingatlanadó eladó házak lakások fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az adásvételhez elengedhetetlenül szükséges egyéb szerződési feltételekről a felek maguk között a legtöbb esetben egyáltalán nem egyeztetnek, ha pedig mégis, akkor írásba foglalás hiányában utólag mindenki úgy emlékszik, illetve úgy értelmezi az adott kérdést, ahogy az érdeke kívánja.

A Polgári törvénykönyv szerint a másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor és ez a rendeltetés a szerződésből (!) egyértelműen kitűnik. Közismert szabály, hogy azon fél, aki felelős a szerződés meghiúsulásáért, az általa adott foglalót elveszti, illetve a kapott foglaló visszatérítésén felül a foglalóval azonos összeget köteles megfizetni.

Mielőtt foglaló gyanánt jelentősebb összeget adunk át reménybeli eladónknak, mindenképpen tisztázni és írásba foglalni szükséges – többek között – az adott ingatlanra vonatkozó és a közhiteles nyilvántartásban szereplő adatokat és tényeket, az árat valamint a fizetési ütemezés és a pénzügyi finanszírozás szabályait, a birtokba adás idejét és módját, a tehermentesítés folyamatát és időigényét, az esetleges elővásárlásra jogosultak körét, az ingatlanban maradó beépített berendezések listáját, a közmű állapotokat és a tulajdonjog átszállásának feltételeit. A későbbi jogviták elkerülése érdekében különösen fontos a szavatossági illetve jótállási kötelezettségek és jogosultságok rögzítése.

Gyakran előfordul, hogy az első látásra jó vételnek tűnő ingatlannal kapcsolatosan csupán az elhamarkodott és szerződés nélküli foglaló átadás után derülnek ki a hibák, hiányosságok. Ekkor azonban az eladó már helyzeti előnyben van, hiszen a foglaló összegét megkapta, a vevő pedig esetlegesen egy hosszadalmas és költséges, bizonyítási nehézségekkel terhelt peres eljárásban tudja jogos érdekét érvényesíteni.

Egy ingatlan megvásárlása gyakran az életünket alapvetően meghatározó, rendkívül fontos döntés. Nagyon sok bosszúságtól, felesleges költségtől és anyagi veszteségtől tudjuk magunkat megkímélni, ha jogi lépéseink szükséges sorrendjét betartjuk és legkorábban a minden részletkérdést rendező szerződés megkötésével egyidejűleg fizetünk foglalót az eladó részére.

Dr. Szabó József

Szabó és Lenkefi Ügyvédi Iroda

tel: 06-30-445-0030

 

Ezek is érdekelhetnek