Forgács a talpon

13 plusz egyes kérdéscsokrunkra e számunkban ifj. Richter József artista, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója válaszol.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2022. 01. 17. hétfő2022. 01. 17.

Fotó: Istvan Bielik

Forgács a talpon Fotó: Istvan Bielik

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– A sok fellépés miatt általában a cirkuszban, porondon szoktam tölteni a születésnapjaimat. Tavaly a pandémia miatt ez másképp esett: attól lett emlékezetesebb a többinél, hogy otthon, családi körben ünnepeltük.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Igazából nem. Szerencsés embernek tartom magam, hogy azokat a célokat, amiket eddig kitűztem magam elé, mind elértem.

 3. Mit szeret önmagában?

– Nagyon akaratos vagyok, ha valamit a fejembe veszek, akkor addig megyek és addig csinálom, ameddig nem sikerül megvalósítani. Az én szakmámban ez a fajta kitartás, makacsság, küzdőszellem mondhatni létszükséglet.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Az emberi butasággal. Nagyon sok emberrel találkozom, dolgozom együtt, és bizony, nagyon sokféle akad köztük...

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– A világ egyik legsikeresebb teniszezőjével, a 20-szoros Grand Slam-tor­na­győztes Roger Federerrel. Nem véletlen a kíváncsiságom iránta! Gyerekkoromban tehetséges teniszezőnek tartottak, 11. voltam a magyar ranglistán. Emlékszem, Fucsovics Marcival játszottam életem utolsó bajnoki meccsét a junior korosztályban, aztán 17 évesen valami visszavonzott a cirkuszba.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– A varázslatos szigetvilágok a feleségem és engem is vonzanak, évente egyszer-kétszer igyekszünk eljutni valahová. Úgyhogy az álomutazáshoz biztosan egy óceánjáró hajót választanánk, ami számos egzotikus szigeten kiköt.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Az első moped autóm, amivel úgy 14 évesen közlekedtem – emlékként megtartottam.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Az autóban és dugóban ücsörgésre.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– A mindennapi életre. Azokra a dolgokra, amik tényleg hasznosak és szükségesek, amik megkönnyítik a cirkusz életét.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Rendszeresen jótékonykodunk rászoruló családok, hátrányos helyzetű emberek, beteg gyerekek javára. Évente többször felajánljuk az előadás teljes bevételét például egy daganatos gyermekeket segítő alapítványnak, ez az egyik fontos irány.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Nem vagyok nagy olvasó, de annak idején minden Harry Potter-könyvet habzsoltam.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Az alapértelmezett beállítás.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Mindegyik állatot szeretem, nehéz választani. Biztosan a lovat várja tőlem válaszul, hiszen a hungarikumnak számító lovas akrobatika nálunk családi hagyomány, a Kossuth-díjas artista édesapám és a bátyám, Flórián is ezzel foglalkozott. Vagy az elefántra számít?! Úgy kezdődött, hogy 2014-ben riválisként ismertem meg a német származású akrobatát, Merrylu Cassellyt, mindketten külön-külön produkciókban léptünk fel a 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Megosztva nyertük meg az Arany Pierrot-díjat – ő a családjával, én pedig a Richter lovas csoporttal. Nem sokkal a verseny után leszerződtettem Merrylu családját az öt afrikai elefánttal; ők azok az elefántok, amelyek azóta is minden évben a közönség nagy érdeklődése mellett megfürdenek a balatonlellei Napfény strandon. 2016-ban az esküvőnkre is elefántháton érkeztünk a bazilikához. De hadd nézzem egy napig mégis inkább a zsiráfokat, lenyűgöz a csodálatos, gyönyörű testalkatuk!

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele azzal induljon?

– Napindító gondolatként legszívesebben magamat idézném, ezt szoktam mondogatni: a kemény munkának meglesz a gyümölcse. Ez az életem alapértelmezése, és idáig mindig kifizetődött a befektetett munka.

Ifj. Richter József 1992-ben született az angliai Swanse-ban, hetedik generációs artistacsalád gyermekeként. Szülei, Richter József és Richter Carola szintén artisták voltak, elefánt- és lovasakrobata-produkcióikkal az egész világot bejárták. Ötévesen már bátyja, Flórián lovasakrobata-számában szerepelt, később pónilovakkal lépett fel. Négy évig profi teniszezőnek készült, de 2008-ban visszatért a cirkusz világához. „Akinek egyszer a forgács a talpához tapadt, azt nem tudja többé onnan levakarni” – tartja egy híres cirkuszi mondás, és ez teljes mértékben igaz rá is. 2009-ben a Magyar Nemzeti Cirkusz műszaki vezetője lett, majd 2013-tól átvette édesapjától a cirkusz igazgatását. 2020 januárjában a 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ifjabb Richter József és felesége Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal együtt is elnyerték – a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díján túl – az Arany Pierrot-díjat. A Hortobágyi Károly-díjas művész minden idők legsikeresebb magyar artistája.

 

Ezek is érdekelhetnek