Gyüttment hírességekből polgármester

A falusiak egy része csak gyüttmentnek nevezte a fővárosi művészeket. Rátóti Zoltán népszerű színész és Halász Gábor, a Barátok közt egykori szereplője ennek ellenére megpályázta Magyarföld, illetve Kiskutas polgármesteri székét. Egyikük fatemplomot építtet, másikuk miseborfesztiválokat szervez.

LakóhelyemCsontos Tibor2009. 01. 13. kedd2009. 01. 13.

Kép:

Gyüttment hírességekből polgármester

Négy utca. Nincs kocsma, templom, iskola. Harmincvalahány lakos. Mindez csak akkor derült ki a Vas és Zala megye határán fekvő Magyarföldről, amikor Rátóti Zoltán színművészt megválasztották a település polgármesterének. Mondhatni, hogy ő vitte be a köztudatba az Őrság peremén fekvő kis falut, ahol évekkel ezelőtt kis házacskát vett a fővárosi művész. A falusiak annyira meghatódtak a szorgalmas színész jelenlététől, hogy íziben díszpolgárrá választották, majd 2006-ban néhányan felkérték, induljon a polgármester-választáson.
Mások viszont fenyegető leveleket írtak neki, „gyüttmentnek” nevezték, de kénytelen voltak megbékélni a győzelmével. Rátóti Zoltán azóta közösségi házzá alakíttatta a pajtát, s elhatározta egy ökomenikus fatemplom felépítését is a falucskában, ahol azóta több híresség vásárolt házat, köztük például a Rudolf Péter–Nagykálózy Eszter színészházaspár is.
A fatemplom munkálatainak elkezdéséhez egy bank nyújtott komoly segítséget, de további adományok is szükségesek, ezért a színész polgármester gálaműsort szervezett a barátaival. A Nemzeti Színházban megrendezett jótékonysági est bevételét a magyarföldi templom építésére ajánlották fel. Szerepet vállalt többek között Blaskó Péter, Ráckevei Anna, Herczku Ági, Sebestyén Márta, Miklósa Erika, Rudolf Péter, Ákos, Sándor György humoralista.

Nem töprengett még hasonló gálaműsoron Halász Gábor, a Zalaegerszegtől tizenkét kilométernyire fekvő Kiskutas polgármestere, aki egyszerűen uniós pénzből hozta össze az I. Országos Misebor Fesztivált. A Barátok közt egykori Hoffer Misije, a TV2 valamikori reggeli programjának, a Lazacnak a műsorvezetője azt mondja, Franciaországban látott ilyen szépségű falvakat, s annyira beleszeretett Kiskutasba, hogy odaköltözött, s ha már ott volt, független jelöltként megpályázta a polgármesteri széket.
A „gyüttment” címkét a hajdani sorozatsztár sem úszta meg, de a helybéliek eleinte berzenkedő része is megbékélt már vele. Mivel a modern zenét is elvitte a faluba, kapott érte a fejére, mondván, minek a falusi embernek ez a fajta muzsika. A miseborfesztivál megszervezésével azonban végleg lehűtötte a kedélyeket, az eseményről cikkeztek, a falu megjelent a televíziókban is.

A következő ismert ember a névsorban a NévshowR egyik műsorvezetője, Dömsödi Gábor, aki a 2006 előtti négy évben a nógrádi Bokor sikerpolgármestere volt. Eleinte neki sem örültek. A választási kampányban ellenfelei médiabohócnak nevezték, s azt a fényképet mutogatták a választóknak, amelyen együtt volt látható Bódy Gusztiékkal. Őt már egyszerűen csak „jöttmentnek” hívták. A közgazdász végzettségű, sikeres üzleti vállalkozásokat vezető Dömsödi négy év alatt felhozta a falut. Az ő munkája is benne volt abban, hogy 2006-ban a székért induló feleségét választották meg bokori polgármesternek.

Summa summárum: mára már befogadták a „gyüttmenteket”...

Ezek is érdekelhetnek