Kő a völgykatlanból

13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége ezúttal Hamar Dániel, népzenész-geofizikus.

LakóhelyemBorzák Tibor2022. 04. 19. kedd2022. 04. 19.

Kép: Kapolcs, 2017. július 22. Hamar Dániel bőgős a Muzsikás együttes koncertjén Kapolcson, a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon 2017. július 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Hamar Dániel
Kapolcs, 2017. július 22. Hamar Dániel bőgős a Muzsikás együttes koncertjén Kapolcson, a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon 2017. július 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– Az ötvenedik. A feleségem meglepetést szervezett, elcsaltak a fiaim itthonról, hogy a barátaim el tudjanak bújni a lakásban. Amikor beléptem az ajtón, sorra jöttek elő a rejtekhelyükről, csillagszóróval a kezükben.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nem érzem úgy, hogy az életemet rossz vágányra tettem volna. Az viszont bánt, ha valakivel nem sikerül feloldani a köztünk lévő feszültséget.

 3. Mit szeret önmagában?

– Elfogadom magamat olyannak, amilyen vagyok. Nincs baj az önértékelésemmel, ismerem a hibáimat és az erényeimet is. Átlagos embernek számítok, rajtam kívül a társaimmal és a világgal harmóniában élek. És törekszem is arra, hogy ez így maradjon.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Az ostobasággal. Ha valakit semmilyen módon nem lehet meggyőzni arról, hogy az ő igazán kívül létezik egy másik igazság is. Eszembe jutnak Dietrich Bon­hoeffer evangélikus lelkész, teológus – a második világháború alatti német ellenállás támogatója és mártírja – siralomházban született gondolatai: „Az ostobaság alóli felszabadítás csak a gonosz elpusztításával lehetséges.”

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Egy indiai guruval. Azért vele, mert olyasmit tud, amit nem tanulással szerzett. Többször jártam Indiában, volt szerencsém ilyen emberekkel találkozni. A spiritualitás közvetítői azért is érdekelnek, mert pályám során végig természettudományos tevékenységet folytattam, ahol a megismerés és a tanulás elfogadott tény, a guruk esetében pedig teljesen másról van szó. Azért is szeretnék az ő fejükkel gondolkodni egy ideig, hogy tisztábban lássak.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Végigtutajoznék a Tiszán. Ebben utoljára fiatalon volt részem, azóta nincs is lehetőség erre, mert betiltották. Tokajtól Szegedig két hét alatt tettük meg a távot. Nagyobb élményt jelentett, mint bármelyik felkapott külföldi látványosság. Arra a csöndre, ami körülvett bennünket, máig vágyom.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Egy kődarab onnan, ahol Jézus tartotta a hegyi beszédet, ami valójában inkább egy völgykatlan, mint egy régi görög színház. A másik pedig egy teljesen ép tengeri kagyló, amit a kalotaszegi magaslaton találtam. Nincs megkövesedve, nincs rajta egy karcolás sem. Ezen a nagy kiterjedésű területen valami olyasmi történhetett, amit nehezen lehet megmagyarázni. Azt az elméletet dönti romba, amely szerint a jelen megfigyelésével választ kapunk a múlt titkaira.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– A számítógépes játékokra. Soha nem érdekeltek, nem is tudom elképzelni, mások hogyan képesek órákat eltölteni ilyen programokkal.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Otthonteremtésre. Már-már központi téma az életemben. Dunaföldváron van egy parasztházunk, amit tavaly – hetvenéves fejjel! – korszerűsítettem, így most már kényelmesen elfér benne a tizenöt tagú családunk. Ez lett a közös találkahelyünk, ahol én a nyári vakációban várúrként várom haza a szeretteinket.

10. Szokott-e jótékonykodni?

– Jótékonykodás helyett az adakozás híve vagyok. Időt, odafigyelést, szeretetet adok, erre van a legnagyobb szükségünk.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Gyerekkoromban Verne Gyulától, kamaszkoromban Jókai Mórtól, diákkoromban Rejtő Jenőtől. Mindegyikükkel a megfelelő életkoromban találkoztam. Onnantól kezdve pedig nem írót, hanem könyvet választok. Manapság megérzés, tanács, idő kérdése, hogy mit olvasok. Újabban a szépirodalomról áttértem a tudományos, filozófiai, életrajzi kötetekre.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Amit a gyár odatett. Nekem tökéletesen megfelel.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Passz. Konrad Lorenz zoológus Salamon király gyűrűje című könyvében jó humorral leírta, hogy az ő munkatempójának tökéletesen megfelelt az állatok viselkedése, mert azok az életük 95 százalékában semmit sem csinálnak. Így csak a maradék 5 százalékban kellett őket megfigyelni. Ilyenek például a szu­rikáták, lenyűgöző számomra a társadalmi rendezettségük. Szerintem bölcsebbek, mint mi!

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– „Ne aggodalmaskodjatok a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja.” (Máté, 6:34)

Hamar Dániel népzenészként és geofizikusként is páratlan karriert futott be. Az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszéke Űrkutató Csoportjának tudományos főmunkatársaként egyik kedvenc kutatási területe a plazmaszféra elektromágneses jeleivel volt kapcsolatos, de foglalkozott műholdas termésbecslésekkel is. Hétévesen kezdett zongorázni, gimnazistaként tanult nagybőgőzni, egyetemistaként tagja volt az ELTE szimfonikus zenekarának. Ifj. Csoóri Sándorral és Sipos Mihállyal 1973-ban alapította meg a Muzsikás együttest, 1999-ben kaptak Kossuth-díjat. Felléptek a világ legnagyobb koncerttermeiben, számos lemezük jelent meg itthon és külföldön. Négy fia van.

 

Ezek is érdekelhetnek