Mozdonyt avattak Liszt Ferenc emlékére

200 éve született a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzőjeként ismert Liszt Ferenc. Tiszteletére ma nyílik a Liszt Ferenc Emlékév, s ennek első lépéseként díszített mozdonyt avattak, mely hazánk és a szomszédos Ausztria területén közlekedik majd.

LakóhelyemKovács Réka2010. 10. 22. péntek2010. 10. 22.
Mozdonyt avattak Liszt Ferenc emlékére

A ma megnyílt Liszt Ferenc Emlékév alkalmából a soproni pályaudvaron nagyszabású rendezvény keretében avatták fel a Liszt Ferenc arcmásával díszített Taurus mozdonyt, mely a mai naptól fogva Magyarország és Ausztria egyes részein az EuroCity és InterCity kocsik élén közlekedik. A mozdony első útja – Horvát Imre, a soproni Szentlélek Plébánia plébánosa áldásával –  a Sopron-Budapest Intercity élén a fővárosba vezetett.

Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a tematikus mozdonyok az ország egyik legfejlettebb vasútvonalának védjegyei lesznek. – A Liszt-mozdony „mozgó emlékmű”, amely úgy tiszteleg a nagy zeneszerző emléke előtt, hogy hírül viszi azt az érintett pályaszakaszon. Nem titkolt szándékunk volt megelőzni, hogy a közelgő bicentenárium évében Európa úgy ismerje meg Liszt Ferencet, mint a nagy osztrák zeneszerzőt, Franz Lisztet – mondta a vezérigazgató asszony.

Németh László ötletgazda, a vasúti modellezéssel foglalkozó Loc&More ügyvezetője szerint Nyugat-Európában már bevett szokás az ilyesfajta felületek kultúra- és értékközvetítésre való felhasználása, s remélhetőleg nálunk sem lesz ez másként. A zeneszerző emlékére készített Liszt-mozdony a tiszteletadás egyik legnagyszerűbb példája.

Ezek is érdekelhetnek