Lustálkodás orvosi receptre

Pihent Agyúak Társasága? Félreértés ne essék, nem a hóbortosságukról, hanem az alvászavarukról ismerhetjük meg e közösség tagjait. Köztük van az énekesnő, Csepregi Éva is.

Lelki bajokPalágyi Edit2009. 07. 06. hétfő2009. 07. 06.
Lustálkodás orvosi receptre

Akad, aki éjjel a konyhában üldögél, és arra riad fel, hogy leesett a székről. Akad, aki a tévé mellett szenderül el, de egy ordító reklámra ébred. A magyar felnőttek 60 százaléka alvászavarral küzd, a nőknek pedig kétharmada panaszkodik nyugtalan éjszakákra – derítette ki a YouGov cég felmérése. A rosszul alvók kétharmada másnap kimerültnek, feszültnek érzi magát. Ám csak minden második ember változtat az életvitelén, és tízből csak egy fordul orvoshoz.

A Pihent Agyúak Társasága azért jött létre, hogy hirdesse: nem szégyen segítséget kérni. A civil szerveződést olyanok hozták létre, akik maguk is sokat virrasztottak. Céljuk, hogy hírlevelekkel és különféle akciókkal felhívják a figyelmet e népegészségügyi problémára.

– Kiegyensúlyozott nagymama szeretnék lenni – kívánta a társaság alapítója, Záng Zoltánné Éva. Ám az örökös fáradtság miatt néha az unokáiban sem leli örömét. Ha egy éjjel csak négyszer-ötször riad fel, nála az már jónak számít. Végül már a sírás kerülgette a kimerültségtől.

A társaság tagjai közt akad 86 éves férfi, akit a prosztatagondok ébresztettek éjjelente, majd nem tudott visszaaludni. Bevallja: már szorongott a sötétségtől, mert tudta, a konyhában ücsörögve várja majd a hajnalt. Egy középkorú asszony pedig reggelente úgy érezte magát, mint akit kicsavartak. Az 55 éves banki alkalmazott amiatt aggódott, hogy a kialvatlanság miatt elszámolja a pénzt. S valóban, nem egyszer hiánya keletkezett.

– Az első intő jel az volt, mikor fényes nappal elvesztettem az uralmamat a kocsi felett, és majdnem az árokban kötöttem ki. Akkor kezdtem figyelni magam, és rájöttem, mindez az alvászavar számlájára írható. Csakhogy az én szakmámban esélyem sincs arra, hogy korán lefeküdjek. Tegnap is hajnali kettőkor értem haza egy koncertről – meséli Csepregi Éva. Az énekesnő reméli, az orvosával megtalálják a megoldást.

Nem az a fontos, hogy hány órát aludtunk éjjel, hanem az, hogy másnap kipihenten ébredünk-e, tartják a szakértők. Ha nem tudunk koncentrálni, az nehezíti a munkát, és bizonyos szakmákban ezen életek múlhatnak. Káposzta Zoltán neurológus szerint az alvászavar hátterében szervi betegség – például pajzsmirigy-túlműködés, agyi keringési probléma, alvási apnoé – is állhat. Szorongás, depresszió szintén okozhat álmatlan éjszakákat. Néha a rossz szokások – késői tévénézés, kávézás – űzik el a nyugalmat. Persze egy-két átvirrasztott éjszakát a szerelmesek vagy a nehéz döntés előtt állók is kibírnak – akkor kell komolyan venni a bajt, ha a pihentető alvás egy hónapig kerüli az embert.

Vajer Péter háziorvos szerint az 55 évesnél idősebbek gyakran azért forgolódnak, mert elállítódott a belső órájuk. Ilyenkor a kezelés megpróbálja visszaállítani a biológiai órát. A belső óránk „napelemmel” működik, így a természetes napfény segít helyrebillenteni az alvás-ébrenlét ritmusát. Az ágyban lustálkodást és sütkérezést tehát egyenesen felírja az orvos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek