Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A disznóvágás, a magyar gasztronómia történetének talán a legnemesebb hagyományokkal bíró aktusa. A résztvevők is hagyományosan mindig ugyanazok, úgymint: a családi, baráti kör böllérestül, valamint maga a disznó.
(A két fél közötti leglényegesebb különbséget talán csak hangulatuk árnyalásával tudnám leheletfinoman érzékeltetni: a disznóvágásról a disznó leggyakrabban úgy vélekedik, hogy nem ez volt a legszerencsésebb napja a héten.)
Bár azért előfordult már az is, igaz, ritkán, hogy a hajnali fagyban, amikor a férfiember három-négy pálinkát, liternyi forralt bort iszik még a szúrás előtt, hogy aztán, amikor a szegény pára kimúlt, újabb pálinkát, meg borokat igyon, egyszer csak a levágott disznó, megunván a részeg népek hejehujázását, felállt, és szépen hazaballagott…
Apa bevallja, a januári-februári napokban elkövetett mészárlások látványától inkább tartózkodik; az orjaleves gyöngyözésére szeret legkorábban megérkezni. (Jó, ha elkapja még a sült vért, hát egye fene, megkóstoljuk azt is…) De viszont nagyon is szép emlékeket őriz a vágást követő napokon elkövetkező füstölésekről.
Mert az például szép eset volt, amikor a Gyuri szomszéd, meg a Gazsi szomszéd, meg a Vej disznót vágott, s a rovat barátainak korábban már bemutatott Papavaze jelentkezett, hogy ha valamihez, hát akkor ő igazándiból a füstöléshez ért. Rittyentett is azonmód egy takaros kis faházat – azt hiszem tyúkól lehetett régebben –, azt bakokra állította, az alját kivágta, bele meg rudakat rakott, azon lógtak a kolbászok, a húsos hurkák, a sonkák, meg a szalonnák is, persze. Az egész alá ügyesen takaros kis tüzet gyújtott, parazsat gyártott. Mi már csak arra szaladtunk ki, amikor az egész mindenség gyönyörű, erős tűzzel égett; az eleinte csak csöpögő szalonnazsír habozás nélkül felgyújtotta az ólat.
– Papavaze – (ugye mondtam, hogy ez a neve?) üvöltötte Gyuri szomszéd –, megőrült maga? A füstölés hideg füstön megy, vén tökéletlen…!
Nem mondom, mókás egy este volt, még szerencse, hogy megtaláltuk a korábban már ugyancsak felemlített 86 fokos pálinkát…
A gyújtogatás mellett itt hívnám fel a kezdő füstölők figyelmét a botulizmus veszélyeire is, ami nagyjából akkor következik be, amikor a Papavaze rosszul hőkezeli a disznóságokat. Vagyis, ha valamiért nem gyújtja fel, akkor viszont a kelleténél korábban hagyja a fenébe az egészet, nyilvánvaló részegségének köszönhetően… A végeredményről annyit, hogy így készül a legerősebb ismert szerves méreg, amely tízszer (!) hatékonyabb a kobráénál. Vagyis, férjeiket unó kedves háziasszony-olvasóim, hívják nyugodtan füstölni Papavazeget. Ha talán a ház nem is ég le, az biztos, hogy özvegyek lesznek… (Apáéknál szerencsére nincs ilyen tervezet – bár, ahogy mondani szokták, igény éppen volna rá –, de a Feleségben, mióta Papavaze a fűnyíró magasságának ügyes állításával a kerti locsolórendszer valamennyi szórófejét egyetlen menetben lenyírta, valahogy végleg megtört az addig sem töretlen bizalom…)
Vidám, ivós, zabálós új évet kívánok!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu