Tom Zoellner: Szívtelen kő

MiscBudai Horváth József2007. 08. 28. kedd2007. 08. 28.
Tom Zoellner: Szívtelen kő

Tom Zoellner szerkesztő és újságíró, a San Francisco Chronicle riportere. megkérte a barátnője kezét, s gáláns amerikai férfiként szíve hölgyének gyémánt eljegyzési gyűrűt ajándékozott. A házasságkötés előtt néhány hónappal azonban szakítottak, s egyedül maradt a gyémántgyűrűvel. Tüzetesen szemügyre vette a szép ékkövet, melynek titokzatossága olyannyira lenyűgözte, hogy miatta bejárta a fél világot.

Zoellner megfordult Afrika bányáiban s találkozott gyémántcsempészekkel; járt Japánban, ahol az ősi esküvői ceremónia különlegessé formálta az ember és a drágakő viszonyát; eljutott a Sarkkör sivár pusztáira, ahol geológusok és bányászok egyként teszik kockára az életüket a vágyott kincsekért. Hallgatta a fillérekért robotoló indiai gyémántcsiszoló gyerekeket, kikérdezte Brazília szerencsétlen gyémántbányászait. Figyelte a szibériai vegyészeket, hogyan kell három nap alatt a semmiből elővarázsolni a szinte tökéletes gyémántot. Bebocsátást nyert a titokzatos és hatalmas De Beers-kartell londoni főhadiszállására, amely kitörölhetetlenül belevéste az emberek tudatába: "A gyémánt örökre szól".

A kötet az útleírás, a kalandozás és az oknyomozó újságírás különleges keveréke. Hat kontinens tizennégy ország földjén tapasztalhatjuk meg, hány és hány kultúrát változtatott meg a gyémántláz... Zoellner kérdése: miként képes birodalmakat építeni, életeket tönkretenni, vágyat kelteni és pénztárcákat kiüríteni a "szívtelen kő"?

Tom Zoellner: Szívtelen kő

HVG Kiadó, 2006

260 oldal

Bolti ár: 4250 Ft  Ft. A kiadón keresztül: 3825 Ft.

http://hvg.hu/hvgkonyvek.aspx

Ezek is érdekelhetnek