Párbajsegéd a leszokáshoz

Mi sem könnyebb, mint leszokni a dohányzásról, hiszen már én is többször megtettem – az ír drámaíró, George Bernard Shaw groteszk mondata jól kifejezi a lényeget, miszerint a leszokási kísérletek rendszerint kudarccal végződnek…

MiscSzijjártó Gabriella2008. 07. 10. csütörtök2008. 07. 10.

Kép: Dohányzás, cigaretta, füst, csikkek, ártalmas az egészségre, tüdőrák, káros szenvedély. 2008.01.07. Fotó: Bohanek Miklós

Párbajsegéd a leszokáshoz
Dohányzás, cigaretta, füst, csikkek, ártalmas az egészségre, tüdőrák, káros szenvedély. 2008.01.07. Fotó: Bohanek Miklós

A nagy elhatározások általában valamilyen nevezetes időponthoz (születésnaphoz, házassági évfordulóhoz) kötődnek, de sokan az új évet választják a cigaretta száműzésére. A hirtelen felbuzdulásból született kísérletek inkább kevesebb, mint több sikerrel végződnek. Az akaraterejükben bízók nagy többsége ugyanis nem képes megszabadulni bűzös szenvedélyétől. Ha egy év elteltével megnézzük a nagy fogadkozókat, azt látjuk: százból csupán hárman-négyen élnek füstmentes életet.
Kicsivel jobb a helyzet azoknál, akik valamilyen segédeszközzel vágnak neki a dohányzás elleni harcnak. Dr. Kovács Gábor tüdőgyógyász útmutatásával nézzünk néhány lehetőséget és a hatásfokukat!

Nikotintartalmú szopogatótabletta
Napi dózisa 1 mg-os tabletta esetében 25, 4 mg-osnál 15 tabletta. A nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül hasonló érzetet kelt, mintha rágyújtott volna az illető. A tablettát nem szabad szétrágni vagy egyben lenyelni, mivel az a nikotin gyorsabb felszívódásához vezet. Ára körülbelül megegyezik a rágógumiéval. Ezzel a módszerrel százból hét-nyolc ember jár sikerrel.

Nikotintartalmú rágógumi
Kétféle erősségben, ízesítve, illetve ízesítés nélkül kaphatók. A rágógumit először lassan kell rágni, hatszor-nyolcszor, amíg enyhén csípős íze nem lesz, majd néhány percig az íny mellett pihentessük – ezt félórán keresztül ismételgessük. Akkor tanácsos használni, amikor a legerősebb a rágyújtási kényszer. Kezdetben naponta 10-12 rágógumi ajánlott, aztán ezt a mennyiséget csökkentsük. A 24 darabos csomag ára 1200 forint, a 100 darabosé 4200. Hatásfoka kicsivel rosszabb, mint a tapaszé: segítségével százból öt-hat ember képes leszokni a füstölésről.

Nikotinpótló tapasz
Hazánkban a tapaszok a legnépszerűbbek, ezeket 1994 óta alkalmazzák. Háromféle erősségű kiszerelésben hozzák forgalomba őket. A legerősebb dózisúval ajánlott kezdeni a programot, majd egy-egy hónap elteltével tanácsos gyengébbre váltani. A tapaszokat naponta cseréljük újra, és mindig másik száraz, szőrtelen bőrfelületre helyezzük fel. Nikotinpótló készítmények használatakor tilos dohányozni! Az egyhetes adag (7 db) ára 3200-3500 forint – ugyebár három hónap javasolt. És a hatásfoka? Felmérések szerint százból hat-hét embernek sikerül így a leszokás.

Vareniklin
Ezt a gyógyszert kifejezetten a dohányzásról való leszokás támogatásának céljából fejlesztették ki, több mint egy éve nálunk is kapható. A készítmény nem tartalmaz nikotint, de enyhíti a rágyújtási vágyat. Vényköteles, jelenleg a leghatékonyabb. Egy hétig fokozatosan növekvő dózisban kapja a szert a páciens, s ilyenkor még rá is gyújthat. A második héttől már nem ajánlott a dohányzás. A kúra általában három hónapig tart. A nikotinmentes tabletták hatásfoka általában tíz százalék alatti egy év elteltével (áruk havonta 10 ezer forint körül mozog), a Vareniklin esetében bíznak a 25 százalékban.

Ördögi kör közepén
Évek óta küzdöm a cigarettával. Volt, hogy fél évig én álltam győzelemre, sőt, már a bűvös egy évet is átléptem, de aztán seregeit összegyűjtve, frissült erővel támadt újra Nikotin tábornok, kérdést nem hagyva afelől, hogy ki az úr a testemben-lelkemben.
Kissé kétkedve kezdtem hozzá Allen Carr Leszoknék a dohányzásról, de nem tudok! című, három CD-ből álló, leszoktató hangosterápiájához. Először is megrémített a háromórás időtartam, és az sem biztatott: valaki majd jól megmondja nekem, mit is kellene csinálnom, hogy megszabaduljak Nikotin tábornok fogságából.
Kételyeim azért is támadtak szép számmal, mert dohányzási szokásaimat – úgy tűnik – édesapámtól örököltem. Apám a cigivel úgy volt, mintha egy ledér nővel állt volna kapcsolatban. Ha dohányzott, szenvedélye soha nem tartott fél évnél hosszabb ideig, akkor négy slukkra – nem tévedés a szám! – szívta el a piros Symphoniát, és napi két dobozig meg sem állt. Ujjai hamar besárgultak és mindene bagószagú volt. És aztán, maximum hat hónap után, úgy dobta el a cigit, mintha korábban erőszakkal kényszerítették volna a bagóra. Majd váratlanul, egy-két év múlva, újra ott parázslott a kezében.
Hasonló ördögi körben élek én is. Ez a CD azonban – várakozásommal ellentétben – nem akart ilyen-olyan olcsó tanácsokkal ellátni, hanem a józan eszemre építve kívánja beláttatni velem, hogy egyszerűen baromság, amit teszek. A terápia kiemelkedően pozitív elgondolása, hogy a társadalom szinte minden tagjához hitelesen szól, nagyon jól és értőn szimulál élethelyzeteket, amelyeknek a továbbgondolása már a bagós feladata.
Tény, hogy Allen Car ésszerű fogódzókat ad a leszokáshoz. Én egy hete járok ezen új fogódzókkal.
Cz. B.

Talált csikk szipkából
Ha az ember elkövette azt a butaságot, hogy rászokjon a cigarettára, legalább legyen folyamatos lelkiismeret-furdalása miatta – mondom huszon-egynéhány év füstölést magamban tudva. Persze nem mindig gondoltam így. Eleinte azért füstöltem, hogy a „jó” társaságban lehessek. Később azért, mert mindenki cigizett körülöttem. Hogy meddig lehet süllyedni? A faszipkából lehet szívni talált csikket, és megéri hét-nyolc kilométert gyalogolni a havasokban a legközelebbi kocsmáig néhány cigarettáért.
Most, „nyugodt” újságcsinálóként, másképpen gondolkodom a nikotinrúdról. Három-négy év óta fél csomag alá csökkentettem a napi dózist. „Lehet ennél jobb is!” jelszóval téptem le a celofánt Allen Carr CD-jéről. Leszoknék a dohányzásról, de nem tudok! – írja a borítón, hát ez pont nekem való.
A CD szövege meglehetősen amerikai és hatásvadász. De hiteles és elrettentő. Bővében vagyok a fantáziának, és képzett is ilyetén dolgok kitalálásában. De Allen Carr nálam meggyőzőbb – s ez már nem csekélység.
Hogy mikor fogom életbe léptetni a hallottakat, napra biztosan nem tudom megmondani. Egyvalamivel viszont eldicsekedhetek: mióta felfogtam az üzenetet, nappal nem gyújtok rá. Este, dolgaim végeztével, elszívok egy-két szálat. Ez is valami. S közben arról gondolkodom, hogy néhány hónapra Skóciába, pontosabban Dundee-be kellene költöznöm, ahol a város egyik új programja a leszokást támogatja: akik felhagynak a dohányzással, heti 12,50 fontot kapnak 12 héten keresztül (ez összesen mintegy 45000 forint). Így talán nekem is könnyebb lenne elnyomni azt a bizonyos utolsó csikket, amiről a CD-n beszélnek.
K. F.

KÖNNYŰ ÚT A LESZOKÁSHOZ
Gondolkodjon el: megér-e három órát az életéből, hogy aztán éveket, évtizedeket nyerjen? Mi csupán ennyit kérünk azoktól, akik a segítségünkkel szeretnének megszabadulni füstös szenvedélyüktől. Egy olyan ember, Allen Carr módszerét ajánljuk, aki 1983-ban képes volt napi száz szál cigarettáról lemondani. A „Könnyű út a leszokáshoz” módszer az értelemre hat: az észérvek hatására azért nem fog a jövőben dohányozni, mert nem akar. Soha egyetlen módszer sem ért még el ilyen eredményeket a világon: a leszokottak fele egy éven túl is tartotta magát új életformájához.
A dohányosok felét a szenvedélye öli meg. Mi nem szeretnénk köztük lenni! A Szabad Föld néhány füstölő munkatársa vállalkozott arra, hogy felveszi a harcot a dohányzással, és a hangosterápia – mint egyfajta párbajsegéd – segítségével búcsút mond a cigarettának. Kísérletükről hetilapunkban folyamatosan hírt adunk majd. Egyúttal arra kérjük Önt, hogy csatlakozzon kezdeményezésünkhöz: éljünk füstmentesen! És nem utolsósorban nagyobb lábon, hiszen egy átlagos dohányos (napi bő egy dobozzal számolva) évente mintegy 200 ezer forintot költ cigarettára.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek