Ezt írtuk anno

Augusztus harmadik hetében.

Misc2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Ezt írtuk anno

1949.
Mosolygó falu. „Ide hallgass, Janika – mondja Maris a kisöccsének –, ha jó leszel, és kimész most a szobából, akkor majd egy szép ruhát kapsz az esküvőnkre.” „Hagyjál békibe – legyint Janika –, ezt mondtad a másik háromnál is…” Zsíros Zsigának szaggatás áll a lábába. Elmegy az orvoshoz. „Valami jó orvosságot írjon fel a doktor úr, nem baj, akármennyibe is kerül.” „Erre nem kell orvosság – mondja a doktor –, ha nekem ilyen szaggatásom van, megmasszíroztatom a feleségemmel, és elmúlik.” „Ez má’ döfi – csillan fel Zsíros Zsiga szeme –, mikor ér rá a doktor úr kedves felesége?”

1959.
Illik vagy nem illik nőknek a nadrág – mint a vízbe dobott kő után a hullám, úgy gyűrűzik a vita egyre szélesebben. Íme, egy következő levél: „Az ember elgondolkodik, hát már ennyire leromlott némelyik nő ízlése? Különösen falun feltűnő és botránkoztató ez az öltözék. A halásznadrág mellett nem helyeselhető a túl rövid nadrág sem, amely már alig nagyobb egy jókora zsebkendőnél. Az ezt hordók levetkőznek, ahelyett, hogy illedelmesen felöltöznének. Hová lett a női szemérem? Ha így haladunk, lassan az utcán is fürdőruhában sétálnak majd az ilyen nők, akár a »fügefalevél-divatot« is felvehetik… És a frizurák! Némelyik nő olyan fiúsra vágatja a haját, hogy nem lehet megállapítani, milyen nemű, egyesek a zöld és rózsaszínű hajviseletet mímelik…”

1969.
A „manager” eredetileg szervező-vállalkozó volt, aki az előadóművészek üzleti ügyeit intézte, fellépéseiket lekötötte, esetleg a kezdő művészt anyagilag is támogatta. Ma már menedzsernek nevezik a kapitalizmusban azokat, akik valamilyen üzleti vállalkozást pénzért irányítanak, jövedelmük néha fantasztikus szintet ér el. A tulajdonosnak ugyanis vagy nincs kedve dolgozni, vagy meghaladja képességeit a vállalat vezetése. A szó újabban nálunk is megjelent a közhasználatban: a gazdasági vezetőket kezdik „szocialista menedzsereknek” nevezni.

1979.
A csaknem 50 ENSZ-állam képviselőjéből álló világűrbizottság hétévi munka után elkészítette a Hold-egyezményt. A dokumentum a nemzetközi jog szerint akkor lép érvénybe, mihelyt öt államban törvénybe iktatják. Az írásban egyebek között arról van szó, hogy a Holdon minden ország folytathat kutatást, az égitest legkisebb darabja sem rendelhető egyetlen állam szuverenitása alá, hogy a Holdon tilos katonai tevékenységet folytatni, és oda tilos hulladékot szállítani. Az egyezmény a Naprendszer valamennyi égitestére vonatkozik – ez alól sajnos csak a Föld kivétel.

1989.
Három éve: 1986. július 11-én meghalt Molnár Csilla Andrea, a fonyódi szépségkirálynő. Egy ország állt megdöbbenve a mindössze 16 évesen önmagát halálra ítélt diáklány tette után. A királynőt eltemették a kaposvári temető egyik parcellájában. Hosszú ideig, minden reggel, egy fiú 16 szál rózsát vitt a sírhalomra, amibe szinte belelehelte lelkét, órákat töltve ott. Pár hónappal később ez a fiú, ereit felvágva távozott erről a földről. A szépségkirálynő sírján, most, a harmadik évfordulón, sokan helyezték el a kegyelet virágait. A temető végében nyugvó fiú sírját meg ellepte a gaz. Nincs senki, aki vele törődne; azt beszélik, egy gerlepár turbékol néha a fejfáján.

1999.
El kellene oszlatni egy komoly félreértést, hogy tudniillik a mezőgazdasági termelés módja örök és változatlan. Ma már a lovas szántás és a kapirgáló csirke – hobbi. Pár éve még azt hallottuk, hogy tessék megragadni az ásót és a kapát, de ezzel legfeljebb csak a megélhetését tudja segíteni valaki. A nyugat-európai, 50-100 hektáros gazdaságok rendkívül szervezettek, ez egy iparág. Móra Ferenc és Veres Péter parasztjai ma már csak a regényekben élnek.
 

Ezek is érdekelhetnek