Cseh Laci nem hisz a tésztában

Mielőtt belevágtunk volna a főzésbe, a háromszoros olimpiai ezüstérmes úszóval elbeszélgettünk a gasztronómiáról, úgy általában. Megkérdeztem, miként vélekedik arról, hogy Michael Phelps, a nagy ellenfél a töménytelen elfogyasztott tésztának tulajdonítja kifogyhatatlan energiáját?

Misc2010. 01. 04. hétfő2010. 01. 04.

Kép: Cseh László úszóbajnok olimpikon sportoló ebédet főz a Vidék Íze gasztronómiai magazinnak szülei szigethalmi házában Fotó: Habik Csaba 2008 09 24

Cseh Laci nem hisz a tésztában
Cseh László úszóbajnok olimpikon sportoló ebédet főz a Vidék Íze gasztronómiai magazinnak szülei szigethalmi házában Fotó: Habik Csaba 2008 09 24

Laci elnézően mosolygott, mint aki nem hisz a legendákban, aztán elmondta, hogy ő is szereti a tésztaféléket. Egy-egy előadásközi szünetben az egyetemen jóízűen eszik pizzát is, de nem hinné, hogy ettől fog valaha is javulni az eredménye. Az amerikaiak tudnak valamit a felkészítésben, amit mi még nem…

A Cseh család horgászszenvedélye közismert: nem lehet, hogy a hal húsa az, ami őt a szédületes eredményekhez segíti? A válasz meglepő volt: - Imádok horgászni, ez igaz, de a halat nem eszem meg. Gyerekkorom óta nem tudok vele megbarátkozni, így, ha akasztok egy pontyot, kiveszem a szájából a horgot, kap egy puszit és visszadobom a vízbe. Engedtem már el tizenöt kilós uszonyost, legutóbb egy háromkilós ponty nyerte vissza tőlem a szabadságát.
A pekingi olimpiára terelődött a szó. Arra voltam kíváncsi, hogy egy válogatós versenyző miként tudott megbarátkozni a kínai koszttal? Szerinte az étkezéssel nem volt probléma: ázsiai, mediterrán és kontinentális menük között lehetett választani az olimpiai falu étkezőjében, és ott Lacinak is akadt mindig ínyére való. Ami az italt illeti, abban sincs különös igénye: szénsavmentes ásványvizet fogyaszt a szomja oltására, ha pedig társaságban kikerülhetetlen némi szeszes itallal való koccintás, úgy a Jägermeister a kedvence.

Hogy miként megy a tanulás? Megy, megyeget… A tanárok nyilván nem hagyják figyelmen kívül, hogy a sportág legnagyobb hazai egyéniségéről van szó, vélekedtem én, ám ezt Laci határozottan tagadta.
Aztán hozzákezdtünk a főzéshez. A fiatalember sietett, ugyanis fotótanfolyamra is jár. Nincs a fényképezéssel semmilyen különösebb terve, de úgy van vele, hogy ha már a fényképezőgép is ott van a csomagban világjárás közben, akkor a képek se legyenek már amatőrök. Számomra ez az epizód is szolgált némi magyarázattal a sikeres sportoló szenzációs eredménylistájára!

A Cseh család szabadon választott menüje gombaleves volt, töltött dagadóval. Laci csupán a nevét adta az alkotáshoz, hiszen a főzőtanfolyam még hátra van. Néha az edzőtáborban ugyan kotyvasztanak maguknak zacskós leveseket, de ilyenkor rendre kiderül, hogy nem olvasták el figyelmesen a használati utasítást. Azért a "családi alapon" készült produkció, állítom, kitűnőre sikerült.

 Töltött dagadó Cseh módra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek