Nők a tenger alatt!

Száztíz éve alakult meg hivatalosan is az Egyesült Államokban a tengeralattjáró flotta, mint új fegyvernem. Azóta tiltották, hogy a tengeralattjárókon nők is szolgáljanak. A tilalomnak most vége.

MiscA. Fodor György2010. 02. 25. csütörtök2010. 02. 25.
Nők a tenger alatt!

Robert Gates amerikai védelmi miniszter levelet írt a kongresszusnak, melyben bejelenti, hogy áprilistól kezdve nők is pályázhatnak bármilyen beosztásra a tengeralattjárókon. A törvényhozásnak erről nem kell szavaznia, de harminc napja van arra, hogy megfogalmazza esetleges kifogásait.

A The Los Angeles Times a konzervatív (republikánus) képviselőkre hivatkozva azt írta, hogy komoly kifogás nincs, hiszen a védelmi minisztertől kezdve a haditengerészet vezetőiig mindenki támogatja a tilalom feloldását. Azt azonban a republikánusok kitartóan ellenzik, hogy „melegek” szolgáljanak a fegyveres erőkben, akik nyíltan – úgymond, tüntetően – vállalják másságukat.

Az elmúlt évtizedek alatt a nők szerepe alaposan megváltozott a fegyveres erőknél. A még érvényben lévő tengeralattjáró-tilalom mellett még egy korlátozás vonatkozik rájuk: nem szolgálhatnak harcoló lövész alakulatokban. Ezt a tilalmat is kikezdte az idő: Afganisztánban és Irakban néha fittyet hánynak e szabályra.

Az amerikai haditengerészet felszíni hajóin már 1993 óta szolgálhatnak nők: ezeken több a hely, nagyobb a szállás, jobban el lehet különíteni a nőket. A tengeralattjárók parancsnokai éppen azért ellenezték eddig a nők alkalmazását, mert kicsi és zsúfolt tengeralattjárókon lehetetlen volt a fekvőhelyeket elkülöníteni, valamint külön zuhanyozókat létesíteni.

„Kicsi tengeralattjárók” ma már alig vannak. Az új hajók hatalmasak, atomenergiával működnek és roppant bonyolultak: speciális képzettség kell minden feladat elvégzéséhez. Felesleges volna ebből kizárni a nőket. Az is egyre jellemzőbb, hogy a tengeralattjárók is „specializálódnak”: más-más feladatra tervezik és építik őket, s nagy szükség van a jó szakemberekre.

A nők először a mamut tengeralattjárókon állnak majd szolgálatba, ott egyszerűbb lesz a lakóterek elkülönítése. Időbe telik, hogy kiképezzék őket, hiszen eddig soha nem szolgálhattak ilyen hajókon, így nem lehet semmiféle tapasztalatuk.

A kongresszus már jelezte, hogy bár nem ellenzi a nők alkalmazását a tengeralattjárókon, utóbb azonban igényt tart olyan jelentésre, amely a következményeket és esetleges változtatási lehetőségeket tartalmazza.

Mert bonyodalmak biztosan lesznek.

Ezek is érdekelhetnek