Cigizel vagy tengeralattjárózol?

Lassan a vén tengerészek is elveszítik fontos ismertető jegyeiket: nincs már pipa, sem szivar, sőt ezentúl cigaretta sem. December végétől az amerikai tengeralattjárókon tilos a dohányzás a hajótérben.

MiscA. Fodor György2010. 04. 09. péntek2010. 04. 09.
Cigizel vagy tengeralattjárózol?

A hadihajók személyzetnek az a sorsa, ami manapság a kocsmák, irodák, hivatalok és más intézmények alkalmazottainak kijut: a ritka szünetekben kitódulnak a kapuk elé, és a utcán, csoportokba csapódva füstölik el betevő szívnivalójukat. Régi szép idők. annak idején az amerikai külügyminisztérium lichthofjában együtt cigarettázott a külügyi államtitkár és a külföldi újságíró…

Ezentúl a tengerészek alig várják majd, hogy a tengeralattjáró a felszínre emelkedjék: felcsapják a záró fedeleket, s kitódulnak a szűk fedélzetre, hogy ontsák a füstfelhőket. A baj csak az, hogy a mai tengeralattjárók hetekig-hónapokig is bírják a tenger alatt…

Mark Jones szóvivő, a Virginia állambeli Norfolkban – ahol a tengeralattjárók haditengerészeti főparancsnokságán – bejelentette: december 31. a végső határidő, ameddig a tengeralattjárókon dohányozni lehet a hajótérben. „Ezt azért rendeltük el, mert védenünk kell a nem-dohányzókat. Tisztességtelen dolog kitenni őket mások egészségtelen szokásainak. Megvédjük a passzív dohányosokat” – mondta a szóvivő a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Jones közölte, hogy a haditengerészet 2009-ben kilenc – mind a négy osztályba tartozó – tengeralattjárón végzett vizsgálatokat. Megállapították, hogy a nem-dohányzók mindegyik hajón ki vannak téve a dohányzók „terrorjának”: a dohányzók füstölnek, ők pedig szívnak. Az Egyesült Államoknak 57 tengeralattjárója van, amelyeken 13 ezer ember teljesít aktív szolgálatot. Kiderült, hogy a tengerészek 35-40 százaléka dohányzik.

A szóvivő elismerte, hogy a dohányzási tilalom elégedetlenséget és tiltakozást szül. Nem lesz könnyű azt átmenet. A haditengerészet azonban határozott: a tengeralattjárókon december 31. után nincs dohányzás és punktum. Ha viszont a tengeralattjáró elindult, az amerikai haditengerészet gondoskodik a nikotinéhes legénységről is: lLesz elegendő Nicorette, azaz nikotintartalmú rágógumi – és többféle nikotintapasz, ami csökkentheti a függőséget.

Eddig a tengeralattjárókon az arra kijelölt helyen lehetett füstölni. Ennek most vége – még azt is a parancsnok dönti el, hogy a ritka felszíni hajózás idején kik és hányan mehetnek ki a külső fedélzetre cigarettázni.

Ezek is érdekelhetnek