Iskolapadtól a kifutópályáig

Hatvan éve indult Szolnokon a repülőtisztek képzése. Kisebb-nagyobb megszakításokat és szervezeti átalakulásokat követően ma a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem égisze alatt Repülő és Légvédelmi Intézetként fogadják a jelentkező fiatalokat.

MiscSzőrös Zoltán2010. 04. 20. kedd2010. 04. 20.
Iskolapadtól a kifutópályáig

A hat évtized alatt több ezren voltak az intézmény növendékei – a város kedvező katonaföldrajzi adottságai és repülési hagyományai megfelelő alapot adtak a repülőkiképző bázis működéséhez.

A hajózó felkészítés 1949 januárjában mintegy 170 növendékkel kezdődött, majd februárban már gyakorlórepüléseket végeztek. 1949. október 1-jén megalakult a Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskola, csaknem 500 növendékkel. Az első avatás 1950. december 21-én volt, ekkor 60 repülésirányító és megfigyelő végzett. 1956 októberéig sok hajózót, zömében vadászrepülőket, illetve csapatrepülőket, bombázókat és megfigyelőket is képeztek. 1954-ben a kiképzési rendszerben minőségi változást jelentett a MiG-15-ös típusú vadászgép oktatásának beindítása. Megalakult a Lökhajtásos Vadász Átképző Ezred, melynek hallgatói – már hadnagyként – először vettek részt hároméves kiképzésben.

1957-től 1961-ig szünetelt a képzés, a tiszti állomány egy része Budaörsre került, más fegyvernemre való átképzésre, más részük a csapatokhoz távozott. Egy kis létszámú csoportot átvett a Magyar Repülő Szövetség, a többiek pedig az 1957. április 15-én alakult kecskeméti Repülő Kiképző Központ állományában folytatták a szolgálatukat. 1961 őszén a Vasvári Pál Repülő Szakkiképző Iskolával közös jogutódként kezdte meg működését a Kilián György Repülő Tiszti Iskola.

Az alaprendeltetése szerint a repülőcsapatok számára folyamatos tiszti utánpótlást biztosító intézmény fejlődése új szakaszba lépett, 1967-ben főiskolává nyilvánították. Itt történt az alapképzés keretében a külföldön tanuló repülőhajózó hallgatók nyelvi és katonai elő-, illetve utóképzése. Az 1961-es alapítástól 1972-ig 2000 fiatal tiszt került ki a repülőcsapatokhoz. 1974-től az emelt szintű képzésben már üzemmérnöki és általános iskolai tanári polgári oklevelet is szereztek a végzősök. A 80-as évek végéig a képzés célja, sajátossága nem változott.

A rendszerváltás aztán szervezeti átalakítást hozott. Ekkor Szolnoki Repülőtiszti Főiskola lett a hivatalos név, majd 1996. szeptember 1-jétől a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kara, egy év múlva Repülőtiszti Intézete lett az intézmény. 2004 nyarától három éven át a Műszaki Kar részeként, 2007. november 1-jétől Repülő és Légvédelmi Intézetként működik.

A főiskola könyvtára 2006-tól nyilvános szakkönyvtárként nemcsak az ott tanulókat, a külső érdeklődőket is fogadja. 100 ezer dokumentum, közte 70 ezer szakkönyv közül választhatnak a repülés rajongói.

Bármelyik fotóra kattitntva megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek