Batyus galopp Ivádon

A Nemzeti Vágta őrült verziójára készül Ivád. A fizetésképtelen hevesi falu batyus galoppot hirdet: szamár húzta kerekes fürdőkáddal is neveztek rá…

Ország-világPalágyi Edit2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.
Batyus galopp Ivádon

Hiába vált fizetésképtelenné a Heves megyei Ivád – olyannyira, hogy a hivatal telefonja csak fogadhatja a hívásokat a sok köztartozás miatt – a humorérzék nem hagyta el a helybelieket. Augusztus 15-ére, a falunapra batyus galoppot hirdetnek, melyre más településekről is várják a jelentkezőket.

A versenykiírás szerint a Nemzeti Vágta vidéki változatát ötölték ki, melyre azok a falvak, netán városok is benevezhetnek, melyek pénz hiányában, vagy más okból nem jutottak el a Hősök terére. Mivel ehhez a humoros erőpróbához nem kellenek paripák, csak némi jókedv és találékonyság, bárki rajthoz állhat. Az eddigi ötletek arra engednek következtetni, hogy igazi „agyeldobós” buli ígérkezik augusztus közepén Ivádon. Akadt, aki szamár húzta kerekes fürdőkáddal nevezett, de madzaggal húzott porszívóval vagy élő tehénnel sem zárnak ki senkit… A világhálón (www.ivad.hu) már elindult az ötletroham, akad, aki azt fontolgatja, hogy futórózsával teljesíti a távot – ez esetben a rajtnál már előző héten elülteti a növényt.

A verseny fő díja az Ivádi Szent Grál, nevezési díjként minden település lakosonként 1 forintot kéretik fizetni. Az ivádiak azt tervezik, hogy a versengés nyertese jutalmul megrendezhetné a jövő évi batyus galoppot. Eddig – a teljesség igénye nélkül – a hevesi Pétervására, Bükkszenterzsébet, Bükkszék mellett a nógrádi Terény, a több száz kilométerre fekvő Magyarhertelend, Bernecebaráti, Mánfa és az alföldi Marfű is csatlakozott a kezdeményezéshez, akárcsak Budapest XVI. kerülete.

Ivád nyomorúságának kifigurázása persze nem csupán tréfa. A polgármester, Ivády Gábor, aki koldult már a Parlament előtt (képünkön), most újabb akcióra készül. Levelet írt az önkormányzati miniszternek, ugyanis a falu fizetésképtelenné vált. A zsákfalunak 13 milliós adóssága van, csak a köztartozásokból másfél millió forintot halmozott fel. Ivády állítja: ebben a hónapban egyetlen fillér állami támogatást sem kaptak, augusztusban pedig újabb elvonásra számítanak – a semmiből.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek