Chagall alföldi vándorúton

Nagy boldogság töltött el, amikor Jeruzsálemben, az Izrael Múzeum néhány termében az európai modern festészet legnagyobbjainak művei tárultak elém. Köztük nagy kedvencem, Marc Chagall alkotásai. Nos, e remekművek közül most több is megtekinthető Magyarországon is.

Ország-világBorzák Tibor2009. 10. 09. péntek2009. 10. 09.

Kép: Kecskemét, 2009. október 01. St. Martin zenél a kecskeméti Chagall kiállításon. Fotó: Ujvári Sándor

Chagall alföldi vándorúton
Kecskemét, 2009. október 01. St. Martin zenél a kecskeméti Chagall kiállításon. Fotó: Ujvári Sándor

Mindig lenyűgöznek Chagall színei, különleges témái, égben lebegő figurái, vagyis fantasztikus életműve. A halhatatlan művésznek korábban önálló kiállítása is volt már nálunk, most az orosz-zsidó származású, élete java részében Franciaországban élő művész 1956 és 1963 között készült litográfiái vándorolnak az Alföldön.

A száztizenkét kőnyomat bármelyikét is nézzük, azonnal felismerjük a senki máséval össze nem téveszthető stílust és képi világot. Nagy szakállú, zsákos férfiak, muzsikáló öregemberek, összefonódó szerelmespárok, angyalok, bohócok, háziállatok repülnek a házak fölött. Mindennek jelentése van, nekünk nincs más dolgunk, mint megfejteni a kódolt üzeneteket. A bemutatott litográfiák főleg bibliai témákat dolgoznak fel, ezek az élénk színekkel megalkotott mozgalmas jelenetek valóságos szellemi kalandot jelentenek a néző számára. Ennél egyszerűbb a vonalvezetése a fekete-fehér nyomatoknak, melyek egyebek közt a szenvedést, a boldogságot, a reménykedést, a kegyelmet, az igazságosságot mutatják be.

A vendégkönyvi bejegyzések nemcsak dicséreteket tartalmaznak, hanem kritikus észrevételeket is. Többen kifogásolják például, hogy miért kell folyamatosan instrumentális zenének szólnia, ráadásul elég hangosan. Ebben van némi igazság, sokkal meghittebb lenne a találkozás a zseniális művész alkotásaival, ha csöndben nézegethetnénk őket.

A vándorkiállítás állomásait táblázatunk tartalmazza:

Helyszín
Időpont
Kecskemét
október 11-ig
Szeged
október 16-november 8.
Szolnok
november 13-29.
Debrecen
december 4-20.

Ezek is érdekelhetnek