Nemi erőszak utáni bosszú Varsóban

Ebben a hónapban alig lesz itthon magyar filmes Szibériától Varsóig, Genttől Chicagóig, Granadától Washingtonig vetítik produkcióikat.

Ország-világCsontos Tibor2009. 10. 13. kedd2009. 10. 13.
Nemi erőszak utáni bosszú Varsóban

Moldoványi Ferenc Another Planet/Másik bolygó című kreatív dokumentumfilmjét a múlt héten az oroszországi Golden Minibar muszlim filmek fesztiváljának zsűrije a legjobb dokumentumfilm díjával jutalmazta Kazánban.

A 25. Varsói Filmfesztiválra meghívást kapott Mátyássy Áron Utolsó idők című produkciója, amelynek a februári Magyar Filmszemlén elnyert Arany Orsó-fődíja után az idén ez a kilencedik nemzetközi fesztiválos részvétele. Egy nemi erőszakot követő bosszú történetét feldolgozó alkotás megjárta többek között Athént, Haifát, Chicagót és Montreált. A varsói program rövidfilmes mezőnyében bemutatják az Európa Film-díjas Kenyeres Bálint A repülés története című opuszát, Vranik Ronald Adás című utópiáját és a korábbi Oscar-jelölt M. Tóth Géza Mamáját.

Washingtonban Új magyar filmek címmel látható válogatás a Magyar Filmszemlén bemutatott alkotásokból. A National Gallery of Art-ban sikerrel mutatkozott már be Gárdos Péter Tréfa, Bollók Csaba Iszka utazása és Forgács Péter Miss Universe 1929 című mozgóképe, majd a Katapult Filmben készült alkotásokat vetítették. A fiatal filmeseket tömörítő budapesti alkotóműhely kiemelkedő alkotásai közül látható lesz Hajdu Szabolcs Fehér tenyér és Erdélyi Dániel 411-Z munkája. A washingtoni művészeti galériában Groó Diana személyesen mutatta be Urlicht című rövidfilmjét és Török Ferenc az Overnight-ot. A hónap második felében ugyanide jön Tarr Béla A londoni férfival és Mundruczó Kornél a Deltával.

Gárdos Péter Kosztolányi-feldolgozása, a Tréfa indul a chicagói filmfesztivál fődíjáért, az Arany Hugóért. E drámáért Gárdos a legjobb rendező díját nyerte el a budapesti Filmszemlén. Észak-Amerika legrégebbi nemzetközi filmversenye október 8-21. között ünnepli 45. születésnapját. A versenybe ezúttal tizennégy, az elmúlt időszak kiemelkedő mozgóképe kapott meghívást. Varsó után ide jön Mátyássy Áron az Utolsó időkkel és a női főszereplő Vass Terézzel, hogy a legjobb elsőfilmesnek járó trófeáért szálljon versenybe. Ezen az észak-amerikai moziünnepen ott lesz A repülés története és Fonyó Gergely Made in Hungária című rockmusicalje.

„Lelkesítő élményként értékelték Verebes István Londonban végzett filmrendező fiának, Pater Sparrow első játékfilmjét a katalóniai Sitges-ben megrendezett fantasztikusfilm-fesztiválon. A fiatal magyar rendező személyesen vett részt az 1 című film nemzetközi premierjén. Pater Sparrow első játékfilmje az Új Víziók elnevezésű válogatásban versenyez, majd a spanyolországi Granadában folytatja külföldi bemutatkozását, ahol az október 24-én kezdődő fiatal filmesek fesztiválján száll ringbe a tízezer eurós fődíjért. A fesztivál részeként megrendezendő, meghívásos alapon működő szakmai fórumon Kocsis Tibor (Új Eldorádó) Kubala című filmtervével mutatkozik be a vezető európai televízió csatornák képviselői előtt. Az egész estés dokumentumfilm Kubala Lászlóról, a magyar származású focistáról és edzőről szól, akit minden idők legjobb Barcelona-játékosának választottak.

A 36. Genti Filmfesztivál nyitófilmjeként az Utolsó időket vetítették, díszvendég a film zenéjét szerző kolozsvári komponista, Márkos Albert, aki a legjobb filmzene díját nyerte el a budapesti Filmszemén. Mátyássy Áron Utolsó idők-je tizenkét vetélytárssal kel versenyre a húszezer euró értékű fődíjért. A fesztivál World Cinema elnevezésű válogatásában tűzi műsorra Sopsits Árpád A hetedik kör című legutóbbi rendezését.

Kattintso bármelyik fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek