Olaszliszkai lincselés: szakértői vélemény, bocsánatkérés

A Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos bíró vezette büntetőtanácsa befejezte az olaszliszkai gyilkosság tárgyalását.

Ország-világBalogh Mária2009. 10. 30. péntek2009. 10. 30.
Olaszliszkai lincselés: szakértői vélemény, bocsánatkérés

Kedden Olszliszkán helyszíni szemlén elevenítették fel a vádlottak a két évvel ezelőtti tragédia eseményeit. Ezen a másodrendű vádlott, idősebb H. Dezső – az áldozat kocsija által elsodort, de sérülést nem szenvedett kislány apja – azt vallotta: mindenki pontosan tudja, hogy kik bántalmazták Szögi Lajost, és azt is, kik ugráltak a magatehetetlen férfin, de erről senki nem mer beszélni. Id. H. Dezső kiállt felesége mellett, azt mondta, nem az asszony kiáltotta a tiszavasvári férfi ütlegelése közben, hogy: „Öljétek meg a magyart!”

A bíróságon az igazságügyi műszaki szakértő elmondta: a brutális gyilkosságot követő negyedik napon volt alkalma belülről megvizsgálni az elhunyt Szögi Lajos gépkocsiját a rendőrség telephelyén. A sebváltó négyes állásban volt, a kocsin lévő rongálódások pedig a jármű álló helyzetében keletkeztek. Vagyis akkor, amikor a feldühödött H. család, és népes rokonsága megtámadta az áldozatot, akit előbb ki sem engedtek a kocsijából, majd maguk rángatták ki, s negyedóra alatt minategy ötven ütéssel és rúgással kioltották az életét. Az elkövetők hatósági segítséget csak a férfi halálát követően kértek, aki a kora délutáni történt tragédia után még este kilenc órakor is az árok szélén feküdt. A szakértő azt is elmondta, hogy a Szögi Lajos autóján egyetlen olyan sérülés sem volt, ami arra utalt, hogy bárkit elütött vagy elsodort volna.

A csütörtöki tárgyalási napon az ügyész az elsőfokú ítéletek súlyosbítását indítványozta. Perbeszédében arra is kitért, hogy Szögi Lajos semmiképpen nem sodorhatta el a kocsijával H.-ék kislányát, mert ő onnan túl messze esett a házuk előtti árokba. Az ügyész azt is hangsúlyozta, hogy az áldozat két lányának – akik a brutális gyilkosság szemtanúi voltak – a lelkét örökre megbélyegezte mindaz, ami az édesapjukkal történt.

Az ügyész úgy véli, az elkövető család a rendelkezésükre álló időben újraosztotta a bűncselekmény során betöltött szerepeket. Erre egyébként a két évvel ezelőtti lincselés idején már volt alkalmuk, amikor összebeszélhettek, véres ruháikat elégethették, s mosakodásra, átöltözésre is volt alkalmuk, mert csak későn érkeztek a helyszínre a hatóság emberei.

A IV. rendű vádlott, Sz. Gergő Roland bocsánatot kért az áldozat családtagjaitól és a bíróságtól. Állítása szerint ő csak egyszer rúgta fejbe a földön fekvő tanárt. Tettét megbánta.

A pénteki, utolsó tárgyalási napon a perbeszédek után Balla Lajos tanácselnök bíró minden vádlottnak lehetőséget adott az utolsó szó jogához, de ezzel nem mindenki élt.  A VII. rendű vádlott, J. Gusztáv bocsánatot kért az elhunyt tanár családjától, míg az V. rendű vádlott azt mondta: nem is volt a helyszínen, amikor Szögi Lajost verték. A III. rendű vádlott azt kérte a bírótól, vegye figyelembe, hogy ő nem bántotta Szögi Lajost. A II. rendű vádlott pedig azt mondta: csak egy pofont adott a védtelen férfinak, s máris bement a házba. A Vi. rendű vádlott, F. György védője kijelentette, védence nem volt az elkövetői körben.

Helmeczy László ügyvéd,  a sértett jogi képviselője perbeszédében egyebek mellett arra is kitért: mi lett volna, ha a tettesek hozzáférnek Szögi Lajos két, hátul ülő kislányához, akiket az mentett meg, hogy édesapjuk egy hirtelen működésbe hozta a központi zárat, miközben a támadói kirángatták őt a kocsiból. A tettesek egyike megerőszakolással is fenyegette a kislányokat. Az ügyvéd leszögezte: az áldozat családja kártérítést kér, ha lezárul a büntetőügy lezárult.

Az olaszliszkai lincselés büntetőperében a Debreceni Ítélőtábla november 13-án hirdet ítéletet.

Ezek is érdekelhetnek