Rendőrtiszti oklevél néhány nap alatt

Naponta több százmillió kéretlen levél bolyong a világhálón. A levélszemetelők olykor egészen abszurd csalikat vetnek be: egy orosz spammer például néhány nap alatt megszerezhető rendőrdiplomát tukmált volna rá a címzettekre.

Ország-világRomvári Orsolya2009. 10. 26. hétfő2009. 10. 26.
Rendőrtiszti oklevél néhány nap alatt

Egyes becslések szerint ma a világon küldött e-mailek 90%-át teszi ki a levélszemét. A kéretlen levelek nem csak azért jelentenek problémát, mert olyan e-mailekkel kell bíbelődnünk, amelyekre egyáltalán nem vagyunk kíváncsiak, hanem azért is, mert leterhelik az informatikai rendszereket, elfoglalják a sávszélességet. Másrészt némely levélbe kártékony szoftvereket csomagolnak a web-szemetelők. A Symantec informatikai biztonságtechnikai cég jelentése szerint idén ősszel csúcsot döntöttek a kártevőt tartalmazó üzenetek: szeptemberben a levélszemét átlagosan 1,3 százalékban tartalmazott kártevő szoftvert, ami az augusztusi adattal összehasonlítva kilencszeres növekedést jelent. Sőt, szeptemberben egy ízben az összes levélszemét 4,5 százalékát tették ki a kártékony levelek.

Mindeközben a levélszemetelők változatos technikákat fejlesztenek ki, hogy a gyanútlan címzettek megnyissák küldeményeiket. A leggyakoribb tárgysorok arról szólnak, hogy az e-mail nem kézbesíthető ( Delivery Status Notification Failure, Return Mail és Undelivered Mail Returned to Sender), de a hamis megrendeléshez és csomagküldéshez kapcsolódó tárgysorú levélszeméttel is jelentős a kártevőtámadás.

A mindenszentekhez és a kkarácsonyhoz kapcsolódó levélszemetelés a leggyakoribb, de most ősszel az indiai fények ünnepe és a kínai holdünnep is megmozgatta a spammerek fantáziáját. Oroszországban akadt olyan spam is, ami néhány nap alatt megszerezhető diplomával kecsegtette címzettjeit. Ezekben rendőrtiszti, szövetségi ügynöki, ápolói, séf és tanári „oklevelet” is hirdettek.

Ezek is érdekelhetnek