Vasútvonalak: frontális ütközés?

Szocialista politikusok azt nyilatkozták: ma és holnap a közlekedési minisztériummal és a közösségi közlekedés átalakításával megbízott kormánybiztossal egyeztetnek, jövő hétfőn pedig a frakció dönt, hogy támogatja-e a kormány előterjesztését az átalakításokról és a mellékvonalak megszüntetéséről.

Ország-világV. Kolos2009. 10. 27. kedd2009. 10. 27.
Vasútvonalak: frontális ütközés?

Azért kell egyeztetni, mert a Hónig Péter vezette közlekedési tárca nem tartotta be az MSZP-frakció és a miniszterelnök szeptemberi egyezségét a közlekedés átalakításáról. Ennek hatpontos fontossági sorrendjét állították fel: első helyen a MÁV „vízfejének” megszüntetése állt, ezt a szerződések revíziója követte, majd jött az ingatlanvagyon felülvizsgálata, a tarifarendszer megváltoztatása, a reális kedvezmények kérdése, legvégül pedig a mellékvonalak bezárása. A minisztériumban az utolsó két pont esetében máris cselekedtek, míg a többiben minden maradt a régiben – legalábbis egyelőre. Hónig Péter közlekedési miniszter így reagál: a tárca folyamatosan egyeztet a szocialista képviselőcsoporttal.

A kormány még a héten benyújtja a vasúti közlekedésről szóló törvény módosítási javaslatát, amely felhatalmazást adna a MÁV átszervezésére. Mivel az MSZP-frakció több tagja is úgy látja, hogy felborult a miniszterelnökkel kötött megállapodás, ki tudja, kap-e elegendő „igen” szavazatot a csomag.

Ezek is érdekelhetnek