Adolf Hitler fociedző volt?

Minden huszadik brit diák azt hiszi, hogy Adolf Hitler a német futball válogatott edzője volt – derül ki egy friss elmérésből.

Ország-világRomvári Orsolya2009. 11. 08. vasárnap2009. 11. 08.
Adolf Hitler fociedző volt?

Megdöbbentő eredménnyel zárult egy veterán szervezet felmérése, amelyben mintegy 2000 kilenc és tizenöt év közötti brit tanulót faggattak második világháborús ismereteikről.

A diákok tudása meglehetősen sekélyesnek bizonyult. Minden hatodik iskolás például úgy vélte, hogy Auschwitz egy második világháborús vidámpark, s minden huszadik gyerek szerint pedig a Holokauszt a háború lezárásának ünnepe. Az SS-ről a hírhedt náci szervezet helyett minden tizedik tanuló inkább Enid Blyton Secret Seven című regényére asszociált, Nagy- Britannia 1940 szeptemberétől 1941 májusáig tartó német bombázásáról, a Blitz-ről pedig minden tizenkettedik gyerek úgy tudja, hogy az Európa a világháborút követő megtisztítási művelete. A brit diákok negyede elismerte, hogy nem gondol a második világháborúban elesett áldozatokra, ugyanakkor 70 százalékuk szívesen tanulna többet a két világháborúról.

Jim Panton, a veterán szervezet vezetője a Daily Telegraph-nak elmondta: a gyerekek válaszai időnként sokkolóak voltak, ami azt jelzi, hogy a civileknek a veteránok támogatása mellett a társadalom tanításában is részt kell vállalniuk. – A mai iskolások jelentik az ország jövőjét, ezért nagyon fontos, hogy segítsünk nekik tanulni a történelemből – mondta. A szervezet azt tervezi, hogy évente egyszer veteránokat küld az iskolákba, akik személyes élményeik útján elevenítik meg a gyerekeknek a háború borzalmait.

Ezek is érdekelhetnek