Cseh Tamást most tüntették ki!

Nehéz felfogni, hogy Cseh Tamás már nincs közöttünk, ám mégis itt van velünk. Megjelent régi-új lemeze, A véletlen szavai, és özvegye átvette az előadóművésznek nyáron adományozott állami kitüntetést.

Ország-világBorzák Tibor2009. 11. 21. szombat2009. 11. 21.
Cseh Tamást most tüntették ki!

Mintha csak álom lenne, hogy nemzedékek bálványa, a különleges tehetségű gitáros-énekes, Cseh Tamás itt hagyott bennünket. Hosszan tartó súlyos betegségéből nem gyógyult meg, ezen a nyáron eltemettük. De azóta is itt van közöttünk, nem telik el hét, hogy valahol ne emlékeznének rá. A közelmúltban emlékfát ültettek a tiszteletére Balatonfüreden, illetve színházában, a Bárkában.

Cseh Tamás életművének legfőbb gondozója, a Hungaroton is előrukkolt egy különlegességgel. Újra kiadták a Bereményi Gézával közösen készült A véletlen szavai című albumot, melyet 2004-ben rögzített és jelentetett meg az Intuison Records. Ez a lemez azonban csak keveseknek lehet meg, mivel mindössze ezer példányban került forgalomba és rövid idő alatt elfogyott. Most azonban újra beszerezhető! Tizennyolc dal hallható rajta, azok a számok, melyek nem annyira ismertek, inkább csak a művész fellépésein hangzottak el. Pedig abból az időszakból valók, melyek már nem egyetlen gitárhangra épülnek, hanem változatos zenei stílusban és kiváló hangszerelésben készültek, szövegeiket azonban továbbra is a savanyú humor jellemezte. Ilyen a Désiré mauzóleuma, az Orgazmus, a Dodó néni, az Ágnesre várva. Még most is (!) aktuális témákról szól az életlátással megírt Hajléktalan dal, A Nagy Etetőben, Koldusdal. És ráadásként pedig az első kiadáson megjelenttől eltérő verzióban csendül fel a Megyek az utcán. Ennek különös jelentősége van, hiszen Cseh Tamás temetésén is elhangzott.

Még júniusban magas kitüntetést adományoztak Cseh Tamásnak, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. De az ünnepségen betegsége miatt nem tudott személyesen megjelenni. A napokban azonban a művész özvegye, Császár Bíró Éva átvette a sajnos posztumusszá vált elismerést.
 

Ezek is érdekelhetnek