Félmilliárdból szépül a hajósi kastély

Egykoron a kalocsai érsek vadászkastélya volt, sokáig gyermekotthonként működött, most üresen áll. De nem sokáig: Hajós barokk ékszerdobozát félmilliárd forintból felújítják, interaktív múzeumot rendeznek be az épületben.

Ország-világBorzák Tibor2009. 11. 20. péntek2009. 11. 20.

Kép: Hajós, 2009. augusztus 15. Fotó: Ujvári Sándor

Félmilliárdból szépül a hajósi kastély
Hajós, 2009. augusztus 15. Fotó: Ujvári Sándor

Még pusztuló állapotában is a turisták célpontja a hajósi kastély. Miután meglátogatták a vendégek a híres-nevezetes pincesort, a település központjában megcsodálhatják a pompás épületet. Eredetileg vadászlaknak építtette Patasich Gábor kalocsai érsek 1739-ben, majd a század végén emeleti résszel, tornyokkal, díszes kapukkal bővült, s így lett belőle kastély. Az átalakítást leginkább az akkori érsek, Batthyány József szorgalmazta, mert nem szeretett a dohos kalocsai várban lakni, szívesebben időzött a hajósi birtokon.

A barokk műemlék épületben sokáig gyermekotthon volt, néhány éve azonban üresen áll. Hogy megóvják a teljes pusztulástól, felújították a tetőszerkezetet. Itt azonban átmenetileg megálltak a munkálatok. Most azonban felcsillant a remény a folytatásra, ugyanis mintegy félmilliárd forintot nyertek az Új Magyarországért Fejlesztési Terv dél-alföldi pályázatán. A renoválást követően nyugat-európai példák alapján interaktív élménymúzeumot rendeznek be a kívül-belül megszépülő épületben. Az elképzelések szerint megelevenedik a látogatók előtt a barokk érseki világ, a főúri életvitel és a vadászatok hangulata, mindezeken túl pedig a környékbeli nemzetiségiek mindennapjait és a borkultúra hagyományait is felidézik.

Dr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek annak a reményének adott hangot, hogy a felújítással és turisztikai hasznosítással megmutathatjuk a világnak a barokk korszak egyházi és nemzetiségi értékeit. Az újjávarázsolt „ékszerdoboz” átadását 2010 augusztusára tervezik.

Ezek is érdekelhetnek