Figyelem, gyengül a forint!

Tegnap egész nap tartotta magát pénzünk, ma hajnalban azonban megint 268 forint fölé gyengült az euró jegyzése.

Ország-világO. Horváth György2009. 11. 24. kedd2009. 11. 24.
Figyelem, gyengül a forint!

Nem tett jót a tegnapi kamatvágás a forintnak, már tegnap délután sem ugrott meg, mint korábban szokott, hanem 267 feletti szinten stagnált. Úgy tűnik, hogy a magyar alapkamat – mely befolyásolja a magyar papírok hozamát is – elérte azt a kritikus szintet, mikor már nem vonzó az alkuszok részére. Pontosabban két folyamat versenyében most ez lett az erősebb: a kamatvágás egyrészt erősítheti a befektetői bizalmat, azaz az ország gazdaságáról alkotott képet javíthatja, mely egyértelműen a befektetéseknek kedvez, ugyanakkor a kamatvágás csökkenti a forinthoz köthető papírok hozamát. Nos, most az utóbbi látszik erősebbnek, vagyis az alkuszok most úgy érzik, érdemesebb adni, mint venni a forintot.

Nagy baj azonban nincs, az árfolyam még bőven abban a sávban mozog, melyet egészségesnek tartanak a hozzáértők. Vagyis még jó az exportra szakosodott ágazatoknak, még jó a devizahitelek terheit nyögő adósoknak.

A forint a kereskedés első órájában 80-90 fillért esett. Nagy kérdés, hogy jelenik-e meg ma olyan adat, hír, mely megfordítja ezt az irányt. Eddig nem sok jó hír jött ránk nézve. Egyrészt erősödött a dollár, miután tegnap kedvezőbb ingatlanpiaci adatok láttak napvilágot az USA-ban, másrészt az ázsiai börzék nem zárták jól a kereskedést, estek az indexek.

Jó hír, és még annyira friss, hogy a forint árfolyamában még nem jelent meg, hogy a német harmadik negyedéves GDP ismét növekedett az előzőhöz viszonyítva mégpedig 0,7 százalékkal.

Ezek is érdekelhetnek