Fredrik Reinfeldt, a szupersztár

November 19-én tartják meg az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezletét, ahol a 27 tagállam vezetői megválasztják a szervezet elnökét, külpolitikai főmegbízottját – külügyminiszterét –, valamint az Európai Tanács főtitkárát.

Ország-világA. Fodor György2009. 11. 11. szerda2009. 11. 11.
Fredrik Reinfeldt, a szupersztár

Mindezt Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök, az EU e félévben soros elnöke mondta el a Financial Times brit lap mai számában megjelent interjújában. Kijelentette: csaknem biztos, hogy az új elnök a jelenlegi vagy a volt kormányfők sorából kerül ki, mert szerinte a kormányzati gyakorlat előfeltétele az elnöki poszt betöltésének.

Az Európai Unió elnöki posztját a most december elsején valószínűleg hatályba lépő Lisszaboni Szereződés alkotta meg. Az új elnököt két és fél évre választják a tagállamok, mandátuma legfeljebb egyszer újítható meg. Az elnök képviseli kifelé az EU egységes akaratát és álláspontját, s ő vezeti az EU legmagasabb szintű tanácskozásait is.

Európában minden szem Fredrik Reinfeldtre szegeződik, mert ő már valószínűleg tudja, hogy ki a legesélyesebb az elnöki posztra. A svéd miniszterelnök elmondta: csaknem minden EU-tagországgal tárgyalt már, ma és holnap kerül sor a 25. és 26. tagállammal való konzultációra – jövő hétfőn pedig újrakezdi a sort és csütörtökig, a rendkívüli csúcstalálkozóig minden eldől.

E konzultációk elég furcsán és óvatosan zajlanak. Reinfeldt nem kérdezi meg egyenesen a potenciális jelölttől, hogy akar-e az EU elnöke lenni, az pedig nem ad a kérdéseire egyenes válaszokat. Senki sem akar ugyanis pár napig potenciális jelöltként szerepelni az újságokban csak azért, hogy később ugyanezek az újságok szalagcímekben számoljanak be a kudarcáról.

A Financial Times egyetlen potenciális győztes nevét írta le: Herman van Rompuy belga kormányfőt sokan tartják befutónak. A tucatnyi név között felmerült még Jan Peter Balkenende holland és Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök neve is. Leendő külügyminiszterként pedig Massimo D’Alema balközép olasz politikust emlegetik.

Tony Blair volt brit miniszterelnök állítólag kiesett az esélyesek listájáról,,David Miliban jelenlegi brit külügyminiszter pedig nem pályázik európai posztra, mert a pletykák szerint Gordon Brown után ő szeretne a brit Munkáspárt vezére – később miniszterelnök-jelöltje – lenni.

Egy hétig tehát Fredrik Reinfeldt a sztár: minden mozdulatát, szavát követik, s még a testbeszédéből is kiolvasnák az Európai Unió új elnökének a nevét...

Ezek is érdekelhetnek