Hogyan lopjunk Leonardót?

A Hölgy hermelinnel – Leonardo da Vinci jelenleg Budapesten látható festménye – játssza a főszerepet az utóbbi évek egyik legviccesebb lengyel krimijében, a Vinciben. A filmet ma este 22 óra 10 perctől vetíti az m1.

Ország-világBorzák Tibor2009. 11. 14. szombat2009. 11. 14.
Hogyan lopjunk Leonardót?

Görénytartóknak önigazoló bizonyíték, portréfestőknek mesteri előkép, lengyeleknek pedig egyenesen nemzeti ereklye a Hölgy hermelinnel. Leonardo da Vinci festménye, a világ egyik legértékesebb és legismertebb alkotása jelenleg a budapesti Szépművészeti Múzeum október végén nyílt Botticellitől Tizianóig című kiállításán látható.

Az 1400-as évek végén született festmény – a modern portréfestészet első alkotása – ihlette Juliusz Machulski lengyel rendező-forgatókönyvíró 2004-es filmjét, a Vincit is. Az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb és nemzetközi sikert aratott lengyel krimi-vígjátékában egy testvérpár próbálja ellopni a krakkói Czartoryski Múzeumból a festményt. A börtönből betegséget színlelve kiszabaduló főhős és hajdani tettestársa, nemrég rendőrré avanzsált öccse azonban szembesülnek azzal a problémával, hogy a festmény nemzeti ereklye. Ha ellopják, úgy nem lenne szerencsés megrövidíteni az országukat. Ezért csavaros tervet eszelnek ki, hogy végül a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon...

A filmet ma este 22 óra10 perckor vetíti a Magyar Televízió 1-es csatornája.

Ezek is érdekelhetnek