Koszovó átlépett egy újabb határt

Szerbia egykori albán autonóm területe először tartott helyhatósági választásokat a függetlenség tavaly februári kikiáltása óta. A voksolás próbája volt annak, hogy az új ország intézményrendszere mennyire működőképes és megbízhatóak-e a demokratikus szavazás mechanizmusai.

Ország-világA. Fodor György2009. 11. 16. hétfő2009. 11. 16.
Koszovó átlépett egy újabb határt

Hashim Thaci miniszterelnök elégedetten jelentette be, hogy rendbontás nem történt, az ország szavazásra jogosult polgárainak mintegy 45 százaléka adta le a szavazatát. Szerinte a helyhatósági választások sikeres megtartása a legfontosabb lépés volt a függetlenség kikiáltása óta. A legtöbb voksot a kormányzó Koszovói Demokrata Párt (PDK) jelöltjei kapták.

Komoly eredménynek számít, hogy Koszovó szerbek lakta területein is nyugalom volt, bár köztudott, hogy a mintegy 120 ezres szerb kisebbség túlnyomó többsége ellenzi a függetlenséget. Szerbia a koszovói szerbeket a szavazás bojkottálására hívta fel, mert az Koszovó függetlenségének közvetett elismerése volna. Momcilo Trajkovic, a Szerb Ellenállási Mozgalom vezetője Gracanica polgármesteri székéért küzdött, környezete így inkább a voksolás mellett döntött. Trajkovic az AFP hírügynökségnek kijelentette: – Úgy hisszük, hogy a két rossz közül a kisebbik mellett döntöttünk, s ebből akár még jó dolog is kisülhet.

A szavazást néhány koszovói albán mozgalom is ellenezte, mert attól tartott, hogy az ország bizonyos részein a helyi hatalom a szerbek kezébe kerül, s az ottani albánok megint kisebbségbe szorulnak.

A választást nemzetközi megfigyelők is ellenőrizték, rendbontásra utaló jelekről nem adtak hírt, de hivatalos jelentésük csak későbbre várható. Jó jel, hogy a voksolás erőszak nélkül zajlott le. A véres tíz éves háború után érzékelni lehet, hogy megindult a megbékélés folyamata, bár nagyon lassan.

A szavazás Koszovót is „hitelesíti” bizonyos mértékben a nemzetközi porondon. A kis ország függetlenségét tavaly február óta 63 ország ismerte el az ENSZ 192 tagállama közül. Koszovó arra számít, hogy ezután növekszik a függetlenségét elismerők csoportja.

Ezek is érdekelhetnek