Mozikban a kedvencek kedvence

Újra moziba hívja a család minden tagját Csupó Gábor: november 19-én mutatják be a többszörös Emmy-díjas rendező egész estés fantasy filmjét, a Holdhercegnőt.

Ország-világHardi Judit2009. 11. 07. szombat2009. 11. 07.
Mozikban a kedvencek kedvence

A Simpson család, a Fecsegő tipegők és az Immigrants – Jóska menni Amerika! című népszerű rajzfilmek után Csupó ismét sokak számára kedves témához nyúlt. A film alapjául Elizabeth Goudge: A fehér lovacska című gyerekregénye szolgált, melyet 1946-ban adták ki először. A mű nagy népszerűségre tett szert, 16 nyelvre fordították le (hazánkban a film megjelenésekor kerül a boltok polcaira), s már kiadásának évében számos díjat és elismerést kapott, generációk nőttek fel rajta. Többek között J.  K. Rowling, a nagy sikerű Harry Potter könyvek szerzője is A fehér lovacskát vallja kedvenc gyerekkori olvasmányának – miképpen a film egyik főszereplője, Natascha McElhone is, akit a Trumann Show-ból vagy a Kaliforgia című sorozatból ismerhetünk.

A történet főhőse a 13 éves Maria, aki édesapja halála után nevelőnőjével, Miss Heliotrope-pal Holdfölde völgyébe költözik a nagybátyjához, a rideg és megkeseredett Sir Benjaminhoz. A kis hölgy kénytelen hátrahagyni addigi fényűző életét, hiszen örökségül csupán adósságot és egy réges-régi könyvet kapott az édesapjától.

Az ódon könyv nem mindennapi, hiszen egy titokzatos, ősrégi történetet mesél el:

(A cikk a következő oldalon folytatódik.)

 

Két család – a Merryweather és a De Noir – viszálykodását mutastja be a Hold varázsgyöngyeiért. A kislány – ahogyan egyre jobban belemélyed a történetbe – rádöbben, hogy Holdfölde veszélyben van, s ő a kiválasztott, az utolsó Holdhercegnő, aki megmentheti azt. A következő telihold előtt meg kell találnia a holdgyöngyöket, és ki kell békítenie a két családot – helyreállítva ezzel az ember és természet közötti egyensúlyt.

A magyar közönség számára nem csak a történet miatt lehet oly kedves a Hold-hercegnő, de számos ismerős helyszínnel is találkozhatunk a filmvásznon. A produkciót tavaly nyáron a Börzsönyben, a turai Schossberger-kastélyban, valamint különféle budapesti helyszíneken – többek között a Magyar Állami Operaházban és a Kiscelli Múzeumban – forgatták.
A filmet először a torontói filmfesztiválon mutatták be, ahol hangos kritikusi és közönségsikernek örvendett, ezt követően pedig a londoni filmfesztivál nyitófilmjeként tapsolhatta meg a közönség.

A képekre kattintva további filmkockákat talál a Holdhercegnő-ből.

Ezek is érdekelhetnek