Négymilliós buli a téli gumicsere

Mosonmagyaróváron és környékén feltűnően nagy árkülönbségekkel dolgoznak a gumisok. Van, ahová előzetes időpont-egyeztetés után lehet csak eljutni – igaz, akár e-mail¬ben is bejelentkezhetünk –, máshol köröket kell futnunk, mire sorra kerülünk.

Ország-világDénes Vanda2009. 11. 04. szerda2009. 11. 04.
Négymilliós buli a téli gumicsere

A sietősebbeknek ezért két megoldás kínálkozik: vagy a legnagyobb forgalmat bonyolító Tóthéknál állnak sorba, ahol a megadott időpontra szinte percre pontosan bekerülnek és, a teljes gépesítésnek hála, gyorsan végeznek – vagy a legkisebb, legeldugottabb falusi gumist keresik fel, ahol még ilyenkor is legfeljebb egy autó gumicseréjét kell kivárni.

Azonban nemcsak kilométerenként, hanem méterenként is jelentősen változnak az árak. Mosonmagyaróváron ugyanis a Várallyai úton egy abroncsszerelés centrírozással 4000, míg egy kanyarral arrébb, az Újhelyi utcában már 4400 forint. Az általunk felkeresett hat gumis közül a legalacsonyabb árakkal ezek dolgoznak, a felnire szerelt kerekeket 2500-2600-ért váltják. Számlát persze nem adnak – sőt, egyikük nem is hirdeti, hogy cserél, csak a gumiforgalmazást reklámozza. Mindkét vállalkozó egyedül dolgozik, és igen jól járnak. Ha belegondolunk, hogy van jó négy hónapjuk (november-december és március-április), amikor napi 10-16 autót tudnak le adómentesen, akkor ők napi átlag negyvenezer forintot tesznek zsebre. Ez a stikli szezonálisan – nagyságrendileg – négymilliós üzlet. És hány gumis van még az országban!

Ennél is megdöbbentőbb volt, amikor egy, a vasúthoz közeli utcában előbb sörrel (!), majd cigarettával kínáltak, és a cseverészés ellenében pedig további ezerrel olcsóbban (1500 forintért) tették volna fel a gumijaimat. Ez egyébként nem egyedülálló: automatikusan csupán a kagylós benzinkút mögötti „nagyüzemben”, ahol egyszerre négy autót szerelnek, kaptam számlát. Természetesen ők voltak a legdrágábbak: 3600 forintba kerül négy kerék centrírozása, felnire szereléssel együtt pedig 5600 forint.

További érdekes cikkeket a Szabad Föld pénteken megjelenő, 45. számában talál!

Ezek is érdekelhetnek