Ötödével csökkent a kötelező átlagdíja

A nagybiztosítók diktálják a tempót a pénteken indult kötelező biztosítási kampányban. A piacvezető Netrisk.hu biztosítási portálon végzett első 71 ezer díjszámítás alapján az ügyfelek 81 százaléka talál jelenlegi kötelező biztosításánál kedvezőbb ajánlatot.

Ország-világO. Horváth György2009. 11. 02. hétfő2009. 11. 02.
Ötödével csökkent a kötelező átlagdíja

A most kötött szerződések átlagdíja a múlt évi 31 ezerről 25 ezer forintra esett, ami csaknem 20 százalékos árcsökkenést jelent. Csak az számolhat ugyanakkor olcsóbb kötelező biztosítással, aki vált - a tétlen autósok tarifája még emelkedhet is 2010-ben.

Óriási az érdeklődés a kötelező biztosítási kampányban: a Netrisk.hu biztosítási portálon már szombaton több mint 70 ezer díjszámítás történt, a biztosítást váltók száma pedig vasárnap reggelre meghaladta a négyezret.

A díjszámítások alapján az idei rendkívüli árversenyben nincs egyértelmű favorit. A biztosítók díjait összehasonlító autósok legtöbbször az Aegont, az Uniqát, a Köbét, az Allianzot és a Genertelt találják az első helyen. Az eddig legjobb Aegon a lekérdezések csaknem 16 százalékában adja a legkedvezőbb árat, míg az Uniqa az esetek 14,4, a Köbe 12, az Allianz 11,4, a Genertel pedig 10,4 százalékában végez az első helyen.

Miután a legjobb árakat kínáló öt társaságból négy multinacionális háttérrel rendelkezik, a megkötött biztosítások esetében is hasonló arányokra lehetne számítani, még abban az esetben is, ha az ügyfelek az idén az árnál fontosabbnak tartják a választott biztosítók megkérdőjelezhetetlen tőkehátterét. Mégis, az átszerződések statisztikáját nézve jóval egyenlőtlenebb az eloszlás: az áraival negyedik Allianzot választja ugyanis az ügyfelek csaknem 25 százaléka, vagyis minden negyedik autós. Míg az Aegon vagy az Uniqa „csak” 14, illetve 16 százalékban részesül az új kötésekből. A Köbe esetében a leginkább drámai a különbség, hiszen bár az esetek 12 százalékában az egyesület kínálja a legkedvezőbb árat, csupán az ügyfelek 3,7 százaléka köti meg itt 2010-es kötelező biztosítását.

A Netrisk.hu forgalma az első napon ismét túlszárnyalta az előző évit, az érdeklődés tehát óriási. (Tavaly novemberben a becslések szerint mintegy 650 ezer autós váltott kötelező biztosítást, ebből 163 ezer – azaz minden negyedik - a Netrisk.hu-t választotta.) Az érdeklődők ráadásul a díjszámítások 81 százalékában találnak az eddiginél kedvezőbb kötelező biztosítást. Az átlagos megtakarítás 13 890 forint. A több mint 60 féle kedvezményből a gyermekkedvezményt, a kampány- és az on-line kedvezményt tudják a legtöbben igénybe venni.

Az eddigi, több mint négyezer új szerződés átlagdíja jóval alacsonyabb, mint a múlt évben volt: az akkori 31 ezer forintról 25 ezerre, vagyis mintegy 20 százalékkal csökkent. Ám ezek a kedvező árak csak azoknak jelentenek majd megtakarítást, akik új szerződést kötnek a kampányban, míg a váltani nem hajlandó autósok stagnáló, vagy kissé emelkedő kötelező biztosítási díjra számíthatnak 2010-ben.

Ezek is érdekelhetnek