Román fogdában marad Overdose gazdája

Mikóczy Zoltán, a világhírű versenyparipa, Overdose tulajdonosa a nagyváradi rendőrség fogdájában tölt újabb két hónapot. Csődbűntettel gyanúsítják – ha beigazolódik, akár 12 évre is börtönbe kerülhet.

Ország-világKirály Farkas2009. 11. 03. kedd2009. 11. 03.
Román fogdában marad Overdose gazdája

Hétfő délután Cristian Monenci, a Bihar megyei Törvényszék szóvivője hétfőn tudatta a sajtóval:  hatvan nappal meghosszabbították Mikóczy Zoltán és üzlettársa, Györke Dezső Sándor előzetes letartóztatását.

Október 21-i elfogásukat követően egy héttel már vádat is emeltek Romániában a két üzletember ellen. Azért vonják őket felelősségre, mert – a vád szerint – a SC Karpat Carne SRL nevű, élesdi (Alesd) telephelyű, csődbe ment és ezért felszámolás alatt álló húsüzemükből mintegy 43 millió forint értékű berendezést próbáltak Magyarországra menteni hitelezőik és a csődbiztos elől. A vád hivatalosan csődbűntett, illetve okirat-hamisításra való felbujtás.

Alina Dinu, a Bihar megyei rendőrség szóvivője azt mondta: úgy tudják, hogy a két tulajdonos megfenyegette a cég ügyvezetőjét. Állítása szerint arra utasították, hogy állítson ki olyan – hamis – iratokat, amelyek azt igazolnák, hogy egy másik vállalkozásból származnak a szállított gépek és eszközök. A megfenyegetett ügyvezető – vélhetően az iratok kiállítása után – feljelentette a rendőrségen a Mikóczyt és társát.

Eredményes volt a feljelentés: a két üzletembert a román rendőrség elfogta. Az akcióról készült felvételt láthattuk a tévében, de elterjedtek a világhálón is.  A képsorokon látható, ahogy az Élesdről Magyarországra vezető úton a két luxusautót és a két ponyvás kamiont Nagyvárad határában  rendőrökből és ügyészekből álló csapat megállította. A kommandósok minden gépkocsiból kirángatták a bennük utazókat, aztán a földre fektették őket, majd megbilincseltek mindenkit. Az elfogottakat 12 órán belül elengedték, csupán a két cégtulajdonost tartották fogva. Meg a gyanúsítottak luxusautóit, amelyek a Bihar megyei rendőrség székhelyén pihennek – lefoglalva.

Időközben megszólalt a sajtóban az üzletemberek védelme is. Alexandru Butuc ügyvéd, aki az előzetes lejárta óta látja el a vállalkozó védelmét, így nyilatkozott: Mikóczyék tulajdonképpen nem tudták, hogy az ingóságok már le vannak foglalva. Az ügyvéd azzal is megtoldotta: igazából a cég üzletvezetője lesz a nagyobb bajban, mivel ő követett el sikkasztást – az két üzletember pedig ártatlan. Ráadásul – Butuc szerint – a román hatóságok is gondban lesznek, ugyanis túlkapást követtek el, amikor túl nagy erőket vonultattak fel Mikóczy és társa elfogására.

Ezek is érdekelhetnek