Rongybabákkal küzdenek a gyermekek jogaiért

Az UNICEF nagyszabású akció keretében kívánja felhívni a döntéshozók és minden állampolgár figyelmét a gyermekek jogainak tiszteletben tartására és biztosítására.

Ország-világKovács Réka2009. 11. 22. vasárnap2009. 11. 22.
Rongybabákkal küzdenek a gyermekek jogaiért

Éppen húsz évvel ezelőtt fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló egyezményt. Ezzel az államok vezetőit és döntéshozóit kívánták szerepvállalásra késztetni, valamint a nemzetközi jogi szerződésekben itt-ott megjelenő gyermekjogokat összefogni. Az egyezményhez azóta – az Amerikai Egyesült Államok és Szomália kivételével – a világ összes országa csatlakozott. (Az USA aláírta, de nem erősítette meg.)

A kerek évforduló alkalmából az UNICEF úgy vélte érdemes újból felhívni a figyelmet az ügy fontosságára és a képviselők tudtára adni, milyen nagy szerepet is játszanak a gyermekek helyzetének alakításában.

A babákat a készítők (önkéntes fiatalok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők) az UNICEF-nek ajándékozzák, akik ezután „örökbe adják” azokat. Az örökbeadásból befolyó összeget pedig a gyermekek szükségleteire fordítják.

Magyarországon eddig számos iskola, közösségi ház és nyugdíjas klub csatlakozott a felhíváshoz, sőt határon túli magyar iskolákból, pl. a szlovákiai Párkányból is érkeztek babák.

A gyerekjogi tennivalókra emlékeztető UNICEF rongybabákat elsőként Katona Béla, az Országgyűlés elnöke és Pelczné Gáll Ildikó, az Országgyűlés alelnöke vehette át az egynapos magyarországi látogatásra érkezett Philip O’Brientől, az UNICEF genfi regionális igazgatójától és az UNICEF Magyar Bizottsága vezetőitől. A hazai örökbefogadási akcióból befolyó bevétel a magyar kistelepülési óvodákat támogatja majd.

Ezek is érdekelhetnek