Függőséget okozó élelmiszerek

Minden élelmiszer – a közönséges kenyértől az ínycsiklandó csokoládés süteményig – tartalmaz cukrot. A táplálkozás-szakértő orvosok már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a cukor a bűnös egy sor élelmiszertől való függőség kialakulásában.

Ország-világKirály Farkas2009. 12. 16. szerda2009. 12. 16.
Függőséget okozó  élelmiszerek

Míg korábban a legtöbben azt mondták, hogy a cukor az egyetlen oka az élelmiszer-függőségnek, ma már árnyaltabb és szomorúbb képet festenek a tudósok. Kiderült, hogy a különböző ízfokozók és élelmiszer-adalékanyagok is a cukorhoz hasonlóan stimulálják az agy „örömközpontját”, amiképpen az ételek nagyobb só- és zsírtartalma is. Mi több, a szaglás is hasonlóan fontos szerepet játszik az élelmiszer-függőség kialakulásában.

Bart G. Hoebel, a Princeton Egyetem neurológus kutatója szerint az emberi agy ugyanúgy reagál a saját maga által termelt ópiumszerű anyagokra, mint a morfiumra vagy a heroinra. Ismerős folyamat: bizonyos élelmiszer fogyasztása közben kellemes érzések töltenek el bennünket, amit aztán szeretünk megismételni. Ez önmagában még nem baj – de ha betegessé válik egy bizonyos étel iránti vágya, a „páciens” helyzete igen súlyossá is fokozódhat. Lássuk, milyen veszedelmes étkek leselkednek ránk a polcokról-tányérokról!

Csokoládé. A vezető pozíciót foglalja el a függőséget okozó ételek között. S nemcsak a függés veszélye miatt, hanem azért is, mert a magas cukortartalma, így a túlzott fogyasztása megnöveli a cukorbetegség és az elhízás esélyét. Az orvosok inkább az étcsokoládé fogyasztását javasolják – ennek keserű íze csökkenti a függőség kockázatát.

Pattogatott kukorica. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan adalékanyagokat, amelyek függőséget okozhatnak. A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy kerüljük az előrecsomagolt, gyorsan elkészíthető kukoricát, különösen a mikrohullámú sütővel pattogatható változatát – ez egészségtelen, mértéktelen fogyasztása pedig a rák kialakulásában is szerepet játszhat. Sokkal egészségesebb a piacról vásárolt és a tepsiben kipattogatott kukorica.

Fagylalt. Mindenki kedvence, minden évszakban. Azonban a szakértők a mesterséges színezékben és ízfokozókban bővelkedő fagyikat sem javasolják. Szerintük az jár jól, aki a hagyományos, mindenféle glazúr nélküli fagylaltot fogyasztja – az adalékmentes desszertektől való függés kialakulásának veszélye csekély.

Kávé. Magas koffeintartalma a függőség oka. A kávé hatóanyaga elindítja az agyban a dopamin felszabadítását – egy olyan anyagét, amely a boldogságérzetünkért felelős. A negatív hatások elkerülésének titka: napi három csésze kávénál többet ne fogyasszunk.

Gyorskaja. A gyorséttermi élelmiszerek képesek olyan erős függőséget kialakítani, mint a heroin – állítják az amerikai kutatók. Tapasztalataik szerint ha a fánkok, az olcsó virslik, a hamburgerek és csokoládés-kakaós ételek mindennapos fogyasztóitól megvonják „kedvenceiket”, a drogfüggőkéhez hasonló tünetekkel kellett megküzdeniük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek