H1N1: a francia oltóanyagcirkusz

Ha az ember bajban van, avagy az átlagosnál alacsonyabb a pánikküszöbe, sok mindent hajlandó elhinni. Például csöppet sem kételkedik abban, hogy ha az őt általában száz tűvel szurkáló akupunktőr hirtelen a duplájára emeli a tűk számát, azt biztosan a páciens érdekében teszi.

Ország-világV. Kolos2010. 01. 05. kedd2010. 01. 05.
H1N1: a francia oltóanyagcirkusz

Valami hasonló történt a nyáron a francia egészségüggyel. Akkor a legtekintélyesebb szakemberek és intézmények még azt állították, hogy a védettséghez kétszer kell beadni az A/H1N1 oltást. Ezért a 65 millió lakosú Franciaország 94 millió adag oltóanyagot rendelt  – mely mennyiségből tehát kábé másfél ampulla jutott egy-egy főre. Frankhonban októberben kezdtek oltani – de eddig csak 5 millió francia kérte az oltást. Mi lesz a többi vakcinával?

Mi lehet? Eladják. Franciaország több országgal is tárgyalt a fölös oltóanyag beszerzési áron való továbbadásáról – Katarral például már meg is állapodott háromszázezer ampulla átadásáról. Aztán ott van Ukrajna, Egyiptom, Mexikó és további vakcinára éhező-szomjazó országok.

A médiában emiatt dúló véleményháború közepette jelentette be Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter: úgy spórolnak több száz millió eurót, hogy felbontják a három vakcinagyártóval kötött szerződéseiket, így azok nem gyártanak le, a minisztérium pedig nem fizet ki 50 millió oltóanyagot. Ezenkívül 9,4 millió oltást adnak az Egészségügyi Világszervezetnek, míg 25 millió szuri továbbra is a franciák rendelkezésére áll. A heves polémiákat kiváltó vakcinaeladás legfeljebb kétmillió adagra rúghat, ami a kezdeti rendelés mindössze két százaléka. Puff – mégsem kellett volna oly hirtelen lükének nézni a francia egészségügyet...

Van valami, hogy is mondjam, nem teljesen normális ebben a történetben. Egyrészt az emberek, főként a „nyugati” országokban (Németországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Olaszországban) nem igazán oltatják magukat – hogy ők miért szeretnek inkább betegek lenni, mint egészségesek, ezt nem az én kompetenciám megállapítani. Csakhogy mindeközben ugyanők azok, akik kígyót-békát kiáltanak arra, aki inkább eladná a fölös vakcinát, megspórolva így egyharmad milliárd eurót. Fura, nem?

De térjünk csak vissza a bevezetőben említett akupunktőrhöz. Meglehet, egyszer azt mondja nekünk, hogy tű helyett inkább villával fog szúrni, mert úgy egyetlen mozdulatnak négyszeres a hatásfoka. Aki ezt elsőre elhiszi, majd később mégis kételkedni kezd benne, s ezért visszakozik, ekkor felkiált: a villát, a sok-sok legyártott villát, na azt aztán másnak odaadni inkább nem, nem, nem!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek