A tavaszi újjászületés trükkjei

A régen vágyott tavasz külső és belső változásokat hozhat. Örülünk, hogy végre levethettük a vastag kabátokat, pulóvereket, előkerültek a színesebb, lengébb ruhák. Külsőnk is kivirul, hiszen eddig sápatag bőrünk új színt kap, hajunkról is lekerült a sapka, így tincseinknek is gondosabb ápolásra van szüksége.

Ország-világMérei Kata2010. 03. 22. hétfő2010. 03. 22.
A tavaszi újjászületés trükkjei

A hideg idő megviseli a külsőnket. A bőr kiszárad, az arcon gyakran húzódik. Előfordulhat hámlás, bőrpír. A hajunk ilyenkor hajlamosabb a korpásodásra vagy éppen ellenkezőleg, zsírosodásnak indul a sűrűn viselt sapka alatt. Érdemes akár egy egész napot is rászánni arra, hogy külsőnket kicsit regeneráljuk, alkalmazkodjunk a megváltozott környezeti viszonyokhoz.

Frissítse fel bőrápoló szereit!
Télen többnyire olyan testápolót használunk, amely jó zsíros, sűrű és tömény, hogy a bőrünk minél kevésbé repedezzen, száradjon ki. Amikor az idő enyhül, nem hordunk már vastag harisnyát a nadrág alatt, nem burkolózunk éjszakára vastag zokniba és pizsamába, adjunk lehetőséget bőrünknek a felfrissülésre. Cseréljük le testápolónkat olyan készítményre, amely inkább hidratálótej. Vagyis az állaga folyékonyabb, könnyebben kenhető, nem ragad. Az ilyeneknek könnyű a textúrájuk, sokkal gyorsabban felszívódnak, és hagyják a bőrt lélegezni.

Szintén jó megoldás, ha bármilyen babaolajat vásárolunk. Fürdés során csak kenjük a bőrünkre, kicsit öblítsük le, majd törülközzünk meg. Így külön testápolásra már nincs is szükség. A nedves bőrön, amelyen fürdés után kitágulnak a pórusok, sokkal könnyebben szívódnak fel a hidratálókészítmények. A hatóanyagok mélyen a bőrbe tudnak hatolni, a zsíros anyag nem tömíti el a pórusokat, nem képez ragacsos felületet a bőr felszínén.

Kerüljön elő újra a polcokról a testradír. Télen ezt hajlamosak vagyunk hanyagolni, hiszen a bőrünk amúgy is érzékeny, nem kívánjuk a durva radírt. Most azonban vessük alá magunkat egy alapos radírozásnak. Áztassuk fel a bőrünket jó meleg vízben, majd dörzsöljük át testünket közepesen durva szemcséjű radírral. Az öblítést már csak enyhén langyos vízzel végezzük. A bőr ettől felfrissül, üde lesz, felülete pedig selymessé és sima tapintásúvá válik.

Két lábon járva
Bizony ideje szembenézni azzal, hogy a repedt sarok, a durva felületű talp lassan nem bújtatható dupla zokniba és durva bakancsba. Érthető, hogy télen nem a lábápolás az elsődleges, de készüljünk fel jó előre azokra az időkre, amikor szandált vagy papucsot kell húznunk. Sőt, az sem kellemes érzés, mikor a vékony harisnyába is csak üggyel-bajjal tudunk belebújni a bőrrepedések miatt.

Először is kezdje egy alapos, kamillás lábfürdővel. Töltsön meg egy lavórt meleg vízzel, adjon hozzá egy csésze forró kamillateát, és ebben áztassa a lábát legalább 20 percig. 20 perc múlva sarokkővel vagy durva szivaccsal alaposan dörzsölje át a sarkakat, a talp széleit, valamint a nagylábujj felületét. Ha van lábra alkalmazható pakolása, most vegye elő. Ha nincs, akkor durva sóval és kevés vízzel dörzsölje át jó alaposan a láb felületét. Ezután áztassa még egy kicsit. Következhet a pedikűr, a beszakadt körmök korrigálása. Végezetül kenje be a lábát hűsítő krémmel. Ha nincs ilyen otthon, tegyen hideg vízbe mentalevelet vagy egy csésze sűrű borsmentateát. Ebben áztassa a lábát, maximum tíz percig. A hatóanyagok így is tökéletesen kifejtik hatásukat, a láb felfrissül, s alkalmanként egy-egy ilyen alapos kezelés nagyon jót tesz a vérkeringésnek is.

Csillogó tincsek
A tél nem kedvez a fürtöknek. Akár hordunk sapkát, akár nem, a hideg önmagában is roncsolja a legegészségesebb hajat is. Amikor az idő végre enyhül, a napfény szinte azonnal pozitív hatással van a hajra. A természetes D-vitamin szinte élettel tölti fel, a tincsek ragyogóbbak lesznek. De érdemes nekünk is segíteni a természet munkáját.

Ha eddig jól bevált samponunk és balzsamunk van, azokat nem kell lecserélni. De egy jó hajpakolásra érdemes beruházni. Hajtípusunktól függően vásároljunk egy tégellyel. Nem szükséges minden egyes hajmosásnál a hajra tenni, gazdaságosabb és éppoly hatékony, ha hetente egyszer alkalmazzuk. Amennyiben nincs lehetőségünk drága terméket venni, vásároljunk repce- vagy lenolajat. Pár cseppet keverjünk el vízzel, kenjük a hajunkra. Csavarjuk tincseinket törülközőbe, hagyjuk hatni öt percig. Öblítsük ki jó alaposan langyos vízzel. Befejezésként készítsünk egy csésze kamillateát. Ezzel öblítsük át a hajunkat és még egy kevés langyos vízzel mossuk ki a teát a tincsekből.

 

A kamillatea természetesen ápolja és védi hajat, az olajjal egyesítve csodálatos fényt és csillogást biztosít a tincseknek, anélkül, hogy szárítaná vagy elnehezítené a hajat. Akinek világosbarna vagy annál világosabb árnyalatú a haja, ugyanezt elvégezheti citromos vízzel is. Egészen különleges fényt és árnyalatot érhetünk el egy kis citromlé segítségével, megspórolva a drága melírt és hajápoló készítményeket.

Módjával szárítson
A hajszárító használata télen elengedhetetlen. A haj viszont ezt nem szereti, nagyon gyorsan kiszárad, reped és töredezik a rendszeresen alkalmazott forró levegőtől. Spóroljunk a szárítással. Ha hullámos a hajunk vagy nem igényel túlzott formázást, csak félig szárítsuk meg, hogy a fejtetőnkön megszáradjon, és hagyjuk, hogy szabadjon száradjon meg teljesen.

Ha azonban a hajunkat rendszeresen be kell szárítani, ha formázást igényel, ne essünk neki rögtön a szárítóval. Hagyjuk, hogy szinte teljesen megszáradjon, csak ekkor formázzuk kefével és hajszárítóval a kívánt frizurára. Az enyhén nedves hajat egyébként is sokkal könnyebb formázni, hiszen nem nehezíti el a sok felesleges víz.

Ha hajszárítót használunk, igyekezzünk ápoló szérumokat is alkalmazni. Spray-t, hajápoló krémeket, pakolásokat, amelyek nem igényelnek öblítést. A szárítás és a formázás is könnyebb lesz, de gátolják az idő előtti hajhullást és a töredezést is.

Tavaszi arcápolás
Továbbra is óvjuk bőrünket éjjel és nappal egyaránt. A nappali krémünk tartalmazzon UV-szűrőt, védje bőrünket a káros sugárzásoktól. Lehet, hogy a tavaszi napfényt még nem érezzük túl erősnek és károsnak, de a télen igénybe vett arcbőr bizony már erre a kevés sugárzásra is érzékeny.

Hetente egyszer használjunk finom szemcsés arcradírt. Azért finom szemcséset válasszunk, mert a durva radír esetleg felsérti a bőrt, ami később akár fertőzéshez is vezethet.

Minden este és reggel arctejjel vagy lemosóval tisztítsuk meg az arcot. Ha bőrünk hajlamos a mitesszerképződésre vagy a pattanások kialakulására, használjunk tonikot is a bőrre. A nappali arckrémünk legyen könnyű textúrájú, UV-védelemmel ellátott és erősen hidratáló. Az éjszakai krém lehet egy kicsit sűrűbb állagú, hogy biztosítsa az egész éjszakai hidratálást, ápolást.

A bőrápolás szerves része a rendszeres folyadékfogyasztás. Napi minimum másfél, de inkább 2-2,5 liter folyadékot kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy a szervezetünk és ezáltal a bőrünk is kellőképpen hidratált legyen kívül és belül egyaránt. Természetesen ez lehetőleg tiszta ásványvízből és teákból álljon. Az italok legyenek cukormentesek, kerüljük a szénsavas üdítőket, valamint a túl sok koffeint tartalmazó italt. Az alkoholfogyasztás szintén nem használ a bőrnek, hetente egyszer-kétszer egy-két pohár bor még nem árt, ám ennél nagyobb mennyiség már jelentős folyadékot von el a bőrből. Ha alkoholt iszunk, minden egyes alkoholtartalmú pohár ital után igyunk meg egy pohár ásványvizet, ezzel is segítve a bőr belső hidratálását.

Ezek is érdekelhetnek