Hogyan főnökösködik a nő?

a hatalom átvételére készülnek a hölgyek – így szólnak a prognózisok. Egyre több vezetői posztot töltenek be. Vajon ki a jobb a főnöki székben: a férfi vagy a nő?

Ország-világPalágyi Edit2010. 04. 26. hétfő2010. 04. 26.
Hogyan főnökösködik a nő?

„Csak női főnököt ne!” – fohászkodnak sokan a gyengébb nem tagjai közül is. Hazánkban még mindig a „macsós” értékek diktálnak. A közhiedelemben ugyanis az él, hogy az asszonyok kiszámíthatatlan sárkányokká válnak, ha hatalmat kapnak. Azonban ez is csak egy legenda, vagy inkább előítélet.

Ideális esetben egy cégnél a férfias és a nőies tulajdonságok kiegyenlítik egymást: s nem mondhatjuk, hogy az egyik jó, a másik pedig eleve rossz. Ránki Katalin, aki hosszú évekig állt egy francia kozmetikai cég hazai leányvállalatának élén, nem tagadja, hogy a főnöki székbe kerülő nők más tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a teremtés koronái. Azt azonban nem állítja, hogy az urak lennének az ideális vezérek. Vele például előfordult, hogy arról panaszkodott férfi feljebbvalójának, mennyire rosszul érzi magát. Mire az illető rápislantott és közönyösen annyit felelt: „Valóban rosszul néz ki. Sminkelje ki magát!”

Ezek után lássuk, milyen pozitív és negatív tulajdonságokkal lepi meg beosztottait a gyengébb és az erősebb nem képviselője!

Férfi vezető:
– határozottabb,
– merészebb, szívesebben kockáztat,
– hosszabb távra tervez,
– nem tűri az ellentmondást,
– „közepesen” toleráns.

Női vezető:
– megértőbb, empatikusabb,
– inkább hallgat a mások véleményére,
– észreveszi, ha a beosztottjának magánéleti gondja van,
– nehezen fojtja magába az érzelmeit,
– könnyebben elbizonytalanodik.

Ezek is érdekelhetnek