Másodfokú hőségriasztás hazánkban!

Az Afrika felől érkező forró levegő hatására Magyarországon állandósult a kánikula. Ezért Falus Ferenc országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el. Vegyük komolyan a szakemberek tanácsait!

Ország-világBalogh Mária2010. 06. 11. péntek2010. 06. 11.
Másodfokú hőségriasztás hazánkban!

Ránk tört a kánikula, amely megterheli valamennyiünk – ugyanígy az állatok – szervezetét. A levegő hőmérséklete szerte az országban eléri a 34-36 fokot, ami a meteorológiában forró napnak számít. Ilyenkor az UV sugárzás veszélye is a többszörösére nő, elsősorban 11-15 óra között, amikor tilos napozni!

A mentőszolgálatokat és a kórházakat felszólították, hogy megfelelő létszámú személyzetet állítsanak készenlétbe a nap 24 órájában, s biztosítsanak sokkal több speciális infúziót, mint egy átlagos napon, mert a rosszullétek, balesetek várhatóan a többszörösére nőnek a következő két-három napban.

Minden korosztály veszélyeztetett, nincs kivétel! Az idősek, a betegek, a csecsemők, a kismamák, a keringési vagy idegrendszeri betegségben szenvedők, ha lehetséges, ne hagyják el a lakásukat délután 16-17 óráig. Utána is csak kellő elővigyázatossággal, kísérettel.

Akinek muszáj napközben útra kelnie, lehetőleg árnyékos helyen közlekedjen, s legalább fél liter víz vagy tea legyen a táskájában. Fogadja el az utcai aktivistáktól a palackos vizet, s bátran térjen be az utjába eső hűvösebbhelyekre megpihenni. Aki csak teheti, használjon kalapot, kendőt, világos színű sapkát, s viseljen könnyű, lenge nyári öltözetet.

Az országos hőségriasztás esetén minden településen ki kell jelölni egy olyan intézményt, ahová a járókelők behúzódhatnak a tikkasztó hőség elől. Ugyancsak kötelező a felforrósodott, nagy forgalmú utak locsolása, s a nagyobb városok központi helyein „vízkapu” felállítása, ami alatt áthaladva bárki felfrissülhet a kellemes vízpermettől.

Ha valaki rosszul érzi magát, szédül, imbolyog, nyomást érez a fejében, tarkótájon, homályos válik a látása, hányingert kap, mindenképpen üljön le a legközelebbi árnyas helyen, ortyoljon a nála lévő folyadékból, pihenjen legalább 15 percet. Ha fokozódik a rosszullét, haladéktalanul hívni kell a 104-es ingyenes segélyhívón a mentőket. Akkor is ezt tegyük, ha olyan embert látunk, aki imbolyog, rosszul van, elájult, a földön, vagy a padon fekszik. Senki ne menjen el segítségnyújtás nélkül olyan valaki mellett, aki nem képes magán segíteni.

A kánikula várhatóan vasárnapra virradóan enyhül, s a jövő hét elején szűnik meg. Addig pedig tartsuk be a szakemberek által javasoltakat, s igyunk naponta legalább három liter folyadékot.

Ezek is érdekelhetnek