Divattal az elfogadásért

Ma mutatkozik be a roma kultúra az Iparművészeti Múzeumban. A Romani Design Divatbemutató és roma tárgykultúra kiállításon a cigány öltözködési kultúra hagyományaiból merítő modern divatkollekció vonul fel, valamint párnák, nyomott faliképek, tapétaminták és lakásbelsők engednek bepillantást a roma hagyományok jellegzetességeibe.

Ország-világRomvári Orsolya2010. 09. 21. kedd2010. 09. 21.

Fotó: Zsolt Sera

Divattal az elfogadásért Fotó: Zsolt Sera

Az Amaro Trajo „Életünk” Roma Kultúráért Alapítvány és a Romani Divat Stúdió olyan, a roma kultúra iránt érdeklődő, kreatív, a tradíciókra fogékony tervezőket keresett, akik fontosnak érzik, hogy segítsék a kultúrák egymás mellett élését, a roma kultúra kincseinek életben tartását a XXI. században.

Felhívásukra több mint 250 pályamű érkezett, ezekből a szakmai zsűri által kiválasztott 45 alkotás mutatkozik be az Iparművészeti Múzeumban. A pályamunkákon kívül a Kortárs Romani alkotóműhely munkái is láthatók lesznek.

A kiállításon többek között párnák, nyomott faliképek, tapétaminták, lakásbelsők engednek bepillantást a roma kultúrába. A kiállított tárgyak között lesznek régi családi fotók, de bemutatnak 50-60 éves ruhákat, a régi roma viseletről árulkodó fotókat, s a gazdag roma családok otthonába is bepillantást nyerhetnek a látogatók.

Az eseményen mutatkozik be a Romani Design Stúdió őszi-téli kollekciója. A divatbemutató darabjai a tradicionális roma öltözködési gyökereihez nyúltak vissza, mégis XXI. századi, kényelmes, modern ruhákat mutatnak be roma és nem roma modellek. A rendezvény házigazdája Hajós András, az estét Szalóki Ági nyitja meg.

Ezek is érdekelhetnek