Dohánymentes Oktoberfest

Európa-szerte sokasodnak a nemdohányzók egészségét védő törvények. Mi még mindig jócskán le vagyunk, maradva, Európa legtöbb kávézójában és pubjában már nem lehet rágyújtani a kávé vagy a sör mellé.

Ország-világThuróczy Zsófia2010. 09. 28. kedd2010. 09. 28.
Dohánymentes Oktoberfest

Magyarországon is szigorodnak a dohányzás elleni szabályok. Így 1999 óta elkülönített helységet kell biztosítani a nemdohányzóknak. 2009 tavaszától pedig a fővárosi önkormányzat tulajdonában és használatában álló 44 játszótéren tilos a dohányzás, sőt ez év augusztusától az aluljárók is füstmentesek.

A dohányellenes törvény nem 20. századi találmány, csupán az indokok változtak, ahogyan fejlődött az orvostudomány. Egy ír felmérés szerint évente 150 vendéglátóipari dolgozó hal meg a munkahelyén belélegzett dohányfüst miatt. Csak a passzív dohányzás évente 79 ezer európai állampolgár halálát okozza. Ezért az utóbbi években a dohányellenes törvények célkeresztjébe a vendéglátóipar is bekerült.

Egy 2009-es EU-s vizsgálat azt mutatta, hogy az európaiak nagy része teljesen dohánymentes környezetre vágyik: 84 %-uk dohánymentes munkahelyeket, 79%-uk teljesen füstmentes éttermeket szeretne, 65 %-uk pedig a bárokban, klubokban való dohányzást is ellenzi. Az Európai Bizottságban 2008 őszén immár sokadik alkalommal merült fel a munkahelyi, éttermi dohányzás bevezetésére vonatkozó teljes, minden tagállamra kiterjedő tilalom gondolata. Egyelőre még folynak a viták az ügyről.

Hollandiában már 2004-ben betiltották a dohányzást a középületekben, a hotelokban, az éttermekben és a kávézókban. A törvény azonban igen erős ellenállásba ütközött. Több százezer holland fenyegetőzött kivándorlással, az ún. Coffee Shopokban pedig, ahol cannabist tartalmazó árukat is lehet venni és fogyasztani, a törvényt nem nagyon ültetik át a gyakorlatba. Írországban is hat éve füstmentesek a pubok, ám az írek nagyobb zúgolódás nélkül fogadták el az új szabályozást. 2007-ben Izlandon, Norvégiában, Máltán, Olaszországban, Svédországban, Belgiumban és Angliában is betiltották a dohányzást a középületekben, az éttermekben és a pubokban. Franciaországban egy évvel később vezették be a dohányzás elleni törvényt a közintézményekben és a vendéglátóipari egységekben; Luxemburgban pedig már 2006. szeptember 5-én hatályba lépett. Svédországban a tiltás 2004-es bevezetése óta 150 ezerrel csökkent a dohányosok száma. Kiderült, hogy azóta a nem dohányosok is szívesebben mennek nyilvános szórakozóhelyekre, s a többség egyetért a tiltással.

Szlovákiában 2009 áprilisában lépett hatályba a cigarettaellenes szabályozás. Az éttermekben csak fallal elválasztott, külön helyiségben lehet dohányozni. A nemdohányzó szekciót a bejárat mellett kell elhelyezni, s a mellékhelyiségeknek is ebből a részből kell nyílniuk, így füstös helyeken egyetlen antinikotinistának sem kell átmennie. Lichtensteinben csupán a több teremből álló lokálokban, éttermekben kell külön dohányzó részleget fenntartani, az egy lékterű helyeken szabad a dohányzás. 2010 júliusától már a bolgár éttermekben és bárokban is tilos a dohányzás. Görögországban, Európa legfüstösebb országában (a népesség majdnem fele dohányzik) 2010 szeptemberétől él a szigorított törvény, miszerint a vendéglátóhelyeken is tilos a dohányzás. A görög vendéglősök viszont passzív ellenállásba kezdtek, s nem nagyon igyekeznek betartani és betartatni a szigorú szabályt. Németországban és Svájcban tartományonként, illetve kantononként változik a dohányellenes törvény szigora, például a legtöbb helyen még megengedett a dohányzás az éttermekben és kocsmákban kialakított elszeparált helyiségben.

Európa alighanem legszigorúbb dohányzásellenes szabálya lépett életbe Bajorországban augusztus elsején. A jogszabályról népszavazással döntöttek, amelyen a tartomány választásra jogosult lakosainak 61 százaléka úgy voksolt, hogy elveti a dohányzást a vendéglátóhelyeken, még a fesztiválsátrakban is. Tekintettel arra, hogy a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest az idén ünnepli megalapításának 200. évfordulóját, engedélyezték, hogy a sátrakban ezúttal még rá lehessen gyújtani. Az Oktoberfest rendezői – a többi bajor vendéglős iránti szolidaritásból – azonban bejelentették, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetnek