Hódít a kereszténység Kínában

Egyre több kínai tér meg a világ legnépesebb országában, így mára a keresztények száma elérte 23 milliót. A legtöbben az elmúlt két évtizedben tértek meg – köszönhetően a nyitottabb államvezetésnek.

Ország-világKovács Réka2010. 09. 07. kedd2010. 09. 07.
Hódít a kereszténység Kínában

A Chinese Academy of Social Sciences valláskutató intézetének felmérése szerint 2010-ben már a kínai lakosság 1,8 százaléka, azaz mintegy 23,5 millió ember tekinti magát kereszténynek. Ez feltételezhetően a kormány nemzetközi politikai nyitásának köszönhető, s felfutása egybeesik az ország gazdasági fellendülésének idejével.

A hívők 15 százaléka a családi hagyományokra hivatkozva választotta a kereszténységet, 69 százalékuk pedig – saját állítása szerint – önmaga vagy közeli családtagja betegsége miatt lett hívő. A kínai keresztények 67 százaléka van megkeresztelve. – írja az ELTE-TáTK hírlevele.

Megnézték a keresztények demográfiai megoszlását. Kiderült, hogy a hívők 70 százaléka nő, s bár jelentős a szellemi foglalkozásúak és a fiatalok beáramlása is az egyházba, a kereszténység egyelőre az alacsonyabb státuszú társadalmi rétegek számára vonzó. A nők mellett a szegényebbek és az idősebbek követik a kereszténység tanításait. Iskolai végzetségüket tekintve a hívők 50 százaléka vett részt legalább alapfokú oktatásban, ám csak alig 2,6 százalékuk rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

Ezek is érdekelhetnek