Immunhiányos betegek egyesülete

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában megalakult a Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület (MIBE), melynek fő célja az immunhiányos betegek érdekeinek hatékonyabb érvényesítése és képviselete a hazai és a nemzetközi szervezetekben.

Ország-világBalogh Mária2010. 09. 24. péntek2010. 09. 24.
Immunhiányos betegek egyesülete

A MIBE további fontos feladatának tartja, hogy szorosabbra fűzze az orvos-beteg kapcsolatot, valamint az immunhiány betegséggel összefüggő ismeretek minél szélesebb körben való, jól érthető terjesztését.

Az immunológiai betegségek nagy csoportját képezik az immunrendszer veleszületett, gyakran öröklődő, egy családon belül több generáció tagjait is érintő betegségek, amelyeket összefoglaló néven immunhiány betegségeknek nevezünk. Ma már több mint 170 ilyen betegségben ismerik a szakemberek a kóros génhibát. A legtöbb immunhiányos beteg panaszai és tünetei között a visszatérő, nem egyszer súlyos fertőzések szerepelnek, emellett a gyulladásos, allergiás és daganatos betegségek kialakulására is hajlamosít.

Minden 250 ember közül legalább egyet érint az immunhiány betegség. A debreceni egyetem infektológiai és fyermek- immunológiai tanszékével szoros együttműködésben dolgozik az Immunhiányos Gyermekekért Alapítvány, immár karöltve a MIBE-vel.  Fontos feladatuk az immunhiány betegségekkel kapcsolatos ismeretek széles körű terjesztése – a gyógymódok és a helyes életmód fontosságának hangsúlyozásával.

A ma rendelkezésre álló terápiás eszközökkel az immunhiány betegségek többsége jól kezelhető. Az első lépés azonban a diagnózis megállapítása – hangsúlyozta dr. Maródi László egyetemi tanár, tanszékvezető, a MIBE egyik alapítója.

A cívisváros orvosegyetemén szeptember 28-án, kedden rendezendő betegtalálkozó jó lehetőséget kínál arra, hogy az immunhiányos betegek tapasztalatot cseréljenek, megismerkedjenek a legújabb terápiás lehetőségekkel. A MIBE Elnöksége és a helyi szervezők szeretettel várják az egyesülethez újonnan csatlakozni kívánó betegeket és hozzátartozóikat.

Ezek is érdekelhetnek