Jó hírrel érkeztek, pénzzel távoztak

A sok rögeszmém közül az egyik az, hogy ha sokszor mondunk el valamit, akkor abból valami csak megmarad… A szépkorúak sérelmére elkövetett gazemberségekről azért írunk rendszeresen, hogy elejét vegyük az idős emberek megkárosításának.

Ország-világPalágyi Béla2010. 09. 17. péntek2010. 09. 17.
Jó hírrel érkeztek, pénzzel távoztak

A legirritálóbb bűncselekmények egyike, amikor a naiv, törvénytisztelő polgárok gyanútlanságával él vissza valaki. Pedig ha utánaszámolunk, egy erre szakosodott ármádia él meg az idősek hiszékenységéből! A brigantik mindig jó hírrel érkeznek, tudják, ilyenkor megemelkedik a boldogsághormon szintje, a figyelem viszont lankad…

Újszászon két férfi vizslatott szakértő módon egy házat. Amikor a házigazda érdeklődött, mi végből nézelődnek, ők közölték, vevők lennének a portára, méghozzá komoly vevők. Pénzük is van, az árvízi támogatásból kapták, csak éppen körülnéznének belül is. A tulajdonos készségesen vezette végig őket a szobákon, elidőztek a konyhában, még a kínálás is szóba jött. Hanem aztán, amikor a jövőbeli „vevők” távoztak, a háziúr hiába kereste mobiltelefonját, bankkártyáját, 35 ezer forintját. Törökszentmiklóson pedig azzal a jó hírrel csörrent meg egy asszony telefonja, hogy autót nyert! Hogy hozzájusson, annyi a tennivalója, hogy 30 ezer forint értékben kell feltöltőkártyát vásárolnia, melynek a kódját ne felejtse el bediktálni. Miután ezt még háromszor eljátszották vele és az autó sehol, feljelentést tett a rendőrségen.

Kunhegyesen két közüzemi szolgáltató érkezett fontoskodva egy 83 esztendős nénihez: – Hát megjöttünk, leolvasnánk az órát. – Ment a színjáték, melynek a végén közölték, hogy kevesebb a fogyasztás, így a háziasszonynak 10 ezer forint visszajár. De csak 20 ezresük van, így váltani kellene. (Ez a trükk mostanság egy közkedvelt fordulat!) A néni elővette a dobozát, melyben a megtakarított pénze volt és precízen visszaadott. Ekkor jön a figyelemelterelés: – Jé, de szép tyúkja van, nem eladó? – A vége pedig pontosan az, amire gondolunk: a doboznak a pénzzel együtt lába kélt.

Martfűn semmi trükk nem volt, a szélhámos csengetett a 86 éves, nehezen mozgó házigazda ajtaján, aztán mikor nem érkezett válasz, feltépte a szúnyoghálót, berohant a házba, fel a lépcsőn és az egyik szoba szekrényéből kirántott egy táskát 140 ezer forinttal és elvágtázott. Jászapátin két morbid alak vitte a 88 esztendős aggastyánnak a tízezer forintos temetkezési segélyt. Természetesen nekik is csak húszezresük volt, de sebaj, az idős úr a pénztárcájából visszaadott – volna. Csakhogy az a pénz nem volt jó nekik, így előkerült a kazetta, 4 millió forinttal. Ekkor jön a figyelemelterelés, levernek egy pohár vizet, esetleg egy edényt a stelázsiról, és amíg a sepregetés, bocsánatkérés zajlik, a kazettának hogy, hogy nem, lába kél.

Ez egyetlen megye alig több mint egyheti bűnügyi termése. Tizenkilenc megyénk van plusz a főváros. Ki lehet számolni, hányan vannak az idős emberek hiszékenységének vámszedői! 

Ezek is érdekelhetnek