Kistermelőktől a menzára

Szeptember 15-én életbe lépett a közbeszerzési törvény módosított változata. Ez azt jelenti, hogy a közétkeztetéssel foglalkozó intézmények kistermelőktől és őstermelőktől is vásárolhatnak élelmiszer-alapanyagot.

Ország-világPethes József2010. 09. 20. hétfő2010. 09. 20.
Kistermelőktől a menzára

A vidékfejlesztési tárca abban bízik, hogy több ezren élnek majd az új jogszabály adta lehetőséggel, s közvetlenül kerülhetnek az iskolák, kórházak bölcsődék asztalaira a magyar gazdák terményei – mondta Fazekas Sándor miniszter a mányi Hársfadombi Általános Iskolában, ahol már élnek ezzel a lehetőséggel.

A közétkeztetést végző intézmények mostantól közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőktől vásárolhatják meg többek között a nyers húst, zöldséget, gyümölcsöt, mézet, tojást, tejtermékeket.

A kereskedelmi lánc lerövidülésével javulnak a kistermelők piacra jutási esélyei. A helyi beszerzés lehetőségével kevesebb terményt utaztatnak közúton, így a közlekedési eredetű légszennyezés is csökken. Fazekas Sándor hangsúlyozta: a törvénymódosítás fontos lépés, hogy a magyar termelők könnyebben juttassák el terményeiket a magyar piacokra.

Ugron Zoltán, Mány polgármestere elmondta: örömmel fogadták az új jogszabályt, mert a jövőben olyan gazdáktól szerezhetik be a friss élelmet, akiket ismernek, akikben megbíznak. Ilyen például Bokodi Sándor, helyi gazdálkodó, aki tejet és zöldségeket hozott az iskolába, s mint mondta, régóta várt erre a lehetőségre. Csakúgy, mint Kosztka Ernő, aki friss gyümölcsökkel készül az iskolai menzára. Természetesen tisztában vannak azzal, hogy árban versenyképesnek kell lenniük, mert az iskola érdeke továbbra a minél olcsóbb beszerzés.

Ezek is érdekelhetnek