Perlik Sarkozy elnök embereit

Franciaország egyik legtekintélyesebb lapja, a Le Monde közölte: feljelenti Nicolas Sarkozy francia államfő hivatalát, mert kiderült, hogy „kémkedik” az újságírói után. A Le Monde szerint az elnöki hivatal a titkosszolgálatot használta fel arra, hogy azonosítsa a lap egyik forrását.

Ország-világA. Fodor György2010. 09. 14. kedd2010. 09. 14.
Perlik Sarkozy elnök embereit

Az újság úgy vélte, hogy a kormányt (és Sarkozyt) nagyon feldühítette egy írás, amely júliusban jelent meg. Az újságíró – Gérard Davet – kapcsolatot vélt felfedezni Eric Woerth jelenlegi munkaügyi miniszter és a L‘Oréal kozmetikai világcég dúsgazdag örökösnője, Liliane Bettencourt között. Woerth ellen az a gyanú merült fel, hogy 2007-ben, amikor még Nicolas Sarkozy pártjának (UMP) a pénztárnoka volt, illegális adományt vett fel Bettencourt asszonytól, amelyből részben Sarkozy elnökválasztási kampányát finanszírozták.

Az elnöki hivatal közleményben cáfolta a Le Monde vádjait, és tagadta, hogy utasítás adott volna a lap forrásainak felderítésére. Csakhogy az újság azért akarja perelni Sarkozy elnök hivatalát, mert rendőrségi forrásokból tudomására jutott: a titkosszolgálat megszerezte az igazságügyi minisztérium egyik alkalmazottja telefonbeszélgetéseinek listáját. Ez az alkalmazott kapcsolatban állt a lap egy újságírójával. A Le Monde szerint a kormány megszegte azt a törvényt, amely védi az újságírók forrásait.

Eric Woerth és Nicolas Sarkozy elnök is tagadja, hogy Bettencourt asszony illegális adománnyal járult volna hozzá a kampányhoz. Az ügyben az újságíró cikke nyomán már folyik a nyomozás, de a vizsgálat elsősorban azt akarja kideríteni, hogy Liliane Bettencourt, miféle politikai adományokat osztogatott, részt vett-e adócsalásban, illetve pénzmosásban.

A gyanú akkor támadt fel Franciaország leggazdagabb hölgye ellen, amikor az egyik volt inasa korábban titokban magnóra vett bizonyos beszélgetéseket, amelyek a rendőrség tudomására jutottak. Bettencourt és pénzügyi tanácsadója azt vitatta meg, hogy miként lehet kijátszani a francia adótörvényeket.

Woerth miniszter szerepe, illetve az illegális kampányfinanszírozás eddig csak az ügy mellékszála volt. Szeptember 9-én azonban megjelentek a pénzügyőrök a kormányzó párt székházánál és átkutatták az irodákat. Ennyire nyíltan a hatóságok még soha nem hozták összefüggésbe Sarkozy elnök pártját Bettencourt asszony zavaros pénzügyeivel. A házkutatást Philippe Courroye, a L‘Oréal-botrányban nyomozó főügyész rendelte el. A pénzügyőrök ugyan semmit sem vittek el a székházból, de nagyon érdekelte őket Eric Woerth levelezése – elsősorban az, amelyet a volt pártpénztáros Patrice de Maistre-el, Liliane Bettencourt vagyonkezelőjével folytatott.

Ezek is érdekelhetnek