Még mindig tombol az ítéletidő!

Napok óta erőteljes havazással és sarki hideggel küzdenek az észak-európaiak, s várhatóan ez nem lesz másképpen szerte Európában a hétvégén sem.

Ország-világKovács Réka2010. 12. 03. péntek2010. 12. 03.
Még mindig tombol az ítéletidő!

Eddig már 28 halálos áldozata van az ítéletidőnek Európában, s több ezer ember került nehéz helyzetbe az köz- és vasúthálózat, valamint a repterek működési problémái miatt.

Míg a Balkánon a heves árvizek következtében kényszerültek több mint ezren elhagyni otthonaikat, addig a lengyelek a –33 fokos hideggel dacolnak. A lengyel rendőrség adatai szerint már tizennyolcan – többnyire hajléktalanok – fagytak meg az elmúlt néhány napban. De hasonlóan fagyos a helyzet Oroszországban és Németországban i, ahol szintén egyre gyarapszik a halálos áldozatok száma.

Németországban a hideg következtében ezrek kényszerültek az éjszakát a vonatkocsikban tölteni, ugyanis a nagysebességű inter-city járatok nem tudtak közlekedni. A vonatok mellett a repülőket is akadályozza az időjárás, több járatot töröltek a londoni Heathrow, a párizsi Charles de Gaulle, az amsterdami Schiphol, a berlini Tegel és a düsseldorfi repülőtéren.

Az erőteljes lehűlés Szibéria felől érkezett az észak-európai térségbe, s várhatóan a hétvégén is megmarad. Az átlaghőmérsékletet 5-10 fokkal csökkentette a nagyvárosokban, így előidézve akár –20, –30 fokot is.

Ezek is érdekelhetnek