Szlovákia vár bennünket

Egy év alatt 20 százalékkal csökkent a magyar turisták száma Szlovákiában. Ebben bizonyára közrejátszott a válság, s a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal reménykedik a fellendülésben.

Ország-világPethes József2010. 12. 06. hétfő2010. 12. 06.
Szlovákia vár bennünket

A gazdasági válság hatására jelentősen visszaesett a szlovákiai szállodák kihasználtsága, de már érezni a javulást: főként csehek, oroszok és olaszok javítják azt. Mivel eddig a magyarok kirándulásainak második legkedveltebb célpontja volt északi szomszédunk, Sona Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője továbbra is bizakodó.

A tél szerelmeseit kilencven hóágyúzott síközpont várja öt kategóriában – ráadásul ide kell e legkevesebbet utaznunk. A Magas Tátrában fűtött lanovkák, azaz felvonók szállítják a vendégeket, s nemsokára beindulnak az elektromos buszok is. Szlovákiában óriási összegeket költenek az idegenforgalomra, hiszen az ottani gazdaság egyik pilléréről van szó. Korszerű szállodák épültek, a legtöbbjük wellness – tehát hideg- és meleg vizes medencékkel, szaunákkal. Finom ételekkel és kiváló sörökkel, sőt borokkal is kínálják a vendégeket.

A téli sportok szerelmeseit még áprilisban-májusban is várják, hiszen Pozsony és Kassa ad otthont a 75. Jégkorong-világbajnokságnak. Nyárra pedig kinyílnak az olyan kis ékszerdobozok, mint Besztercebánya, Bajnóc, Lőcse, Selmecbánya, Körmöcbánya, Zólyom, s Szlovákia talán legszebb vidéke, a Szepesség, ahol számos műemléket az UNESCO a világörökség részeként tart nyilván.

Ezek is érdekelhetnek