Kezdődik a Liszt-év a Müpában

Az idei kulturális év Liszt Ferencről szól: 200 éve született a világszerte ismert magyar zeneszerző. A szintén születésnapot ünneplő Pannon Filharmonikusok az ő tiszteletére ajánlják ez évi első koncertjeiket.

Ország-világHardi Judit2011. 01. 19. szerda2011. 01. 19.
Kezdődik a Liszt-év a Müpában

Először Pécsett, aztán a budapesti Művészetek Palotájában, majd Bécsben hallhatja a nagyérdemű Liszt Ferenc életművének kiemelkedő alkotását, a Krisztus oratóriumot.

A háromrészes, tizennégy tételes művet a zeneszerző húsz évig csiszolgatta, tökéletesítette – nem csoda, hogy életének egyik főműveként tekintenek rá. Az oratóriumot – melyben tisztán nagyzenekari tételek váltakoznak szólistákra és zenekarra, vagy orgonával kísért kórusra – 1873-ban hallhatta először a közönség Weimar-ban, a Herder-templomban. Akkor maga a szerző vezényelte a zenekart – ez alkalommal Peskó Zoltán dirigál a pécsi zeneművészeknek.

A hangversenyen közreműködik Alessandro Codeluppi – tenor, Geiger Lajos – bariton, Cser Krisztián – basszus, Váradi Zita – szoprán, Kovács Annamária – alt, a Magyar Rádió Énekkara, a Honvéd Férfikar és a Budapesti Stúdió Kórus.

A koncert január 21-én pénteken 19.30-kor kezdődik a budapesti Művészetek Palotájában – de egy nappal korábban, januuár 20-án is hallható lesz a pécsi Kodály Központban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek