Mi is az az Aranylabda?

Lionel Messi sorozatban másodszor nyerte el az Aranylabdát. Illetve a tavalyi után most begyűjtötte az első FIFA Aranylabdát is. Közben Michel Platini új, európai aranylabdát alapítana.

Ország-világGeizer Andrea2011. 01. 12. szerda2011. 01. 12.
Mi is az az Aranylabda?

De mi is ez a díj egyáltalán? Az eredeti nevén Ballon d’Or elnevezésű elismerést 1956-ban alapította a France Football francia labdarúgó szaklap. Azóta az előző év legjobb teljesítményt nyújtó játékosának ítélik oda. Eredetileg csak európai játékos kaphatta meg, de 1995-től már bármely focista, aki az öreg kontinensen szerepelt, 2007-től pedig akár az Európán kívül futballozók is.

A rekordot 3-3 kitüntetéssel a holland Johan Cruyff és Marco van Barten mellett a francia Michel Platini tartja – ő ráadásul zsinórban háromszor szerezte meg az elsőséget. A nemzeteket tekintve a németek és a hollandok állnak az élen, 7-7 díjazott játékossal. A magyarok közül eddig egyedül Albert Flórián kapta meg az elismerést, 1967-ben.

Az idei év nagy változása, hogy összevonták a FIFA Év Játékosa díjat az Aranylabdával, megteremtve ezzel a FIFA Aranylabdát. Az elnevezéssel együtt a voksolási rendszer is változott, mivel az egyes országok szakújságírói mellett most a FIFA-tagországok szövetségi kapitányai és a válogatottak csapatkapitányai is szavazhattak.

Michel Platini, az UEFA elnöke olyan európai Aranylabdát szeretne alapítani, amelyet csakis e földrészről származó játékos nyerhetne el. A díjat a szervezet éves gáláján, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga sorsolásán, Monte-Carlóban adnák át.

Az idén a korábbi UEFA Kupa helyét átvevő Európa Liga második szezonja zárul. A döntőt a dublini Aviva Stadionban tartják majd, május 18-án. A mérkőzés győztese részt vesz a 2011-es UEFA Szuperkupa döntőjében, ahol ellenfele a 2010–2011-es UEFA Bajnokok Ligája győztese lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek